Kontakt

Alltid full parkering

Text: Josefin Hallström. Foto: Katarina Olars.

Direkt efter högstadiet började Johan Öst att jobba med bilar, sex år senare startar han eget företag. Sverige hade precis genomgått en finanskris och det fanns dåligt med jobb, så Johan skapade därför sitt eget arbete. Många frågade sig då om han var tokig, men idag är det få som inte känner till den lilla bilverkstaden med det stora hjärtat i Edsbyn.

I en korsning i Roteberg utanför Edsbyn hittar vi en liten gul byggnad. Utanför står långa rader av bilar i alla färger och storlekar. På Johans Bil & Plåt jobbar numera fyra personer. Johan, två söner och en utomstående. Sonen Mattias har varit med sedan starten. Han har alltid varit med i garaget och mekat med bilar sedan födseln. Han hade till och med en egen arbetsbänk, en arbetsbänk som nu går i arv till Johans barnbarn.

På frågan vad som driver honom svarar han direkt, utan att behöva tänka.

– Förut var det ett intresse men det har blivit en livsstil. Det är ett socialt jobb och förhoppningsvis kan man alltid hjälpa någon, berättar han.

Och många har han nog hunnit hjälpa med såväl stort som smått genom åren. År 1996 startade han eget företag i garaget hos sina föräldrar och byggde ut, höjde tak och breddade för att få plats med sin verksamhet innan flytten gick 2011 till den plats där han är idag. Johan berättar att han nog har lite svårt att säga nej och det är alltid fullt upp. Vilket också syns, då parkeringen alltid är full. Kunder tar sig till verkstaden från Sveg, Loos och Järvsö för att få hjälp med sina bilar hos Johan.

Johan Öst står under en bil och mekar.

Johans intresse för att meka med bilar har blivit en livsstil.

Man kan undra hur man fick det att gå ihop egentligen

– När man tänker tillbaka på det som varit så kan man undra hur man fick det att gå ihop egentligen, säger han och syftar på den kämpiga starten och resan till där han är nu.

När vi besöker Johan är det första gången på väldigt länge som någon på verkstaden är sjuk. Men han kan inte minnas att de särskilt ofta fått meddela kunder att de inte hinner klart med deras bilar inom lovad tid. Även om han själv ibland blir nervös över hur de ska få det att gå ihop så blir han oftast lugnad av sina kollegor. Det löser sig alltid på något vis. Två gånger i veckan jobbar han och sönerna in på småtimmarna innan de gör kväll för att sedan vara tillbaka nästa morgon och fortsätta.

Det finns visioner och drömmar om hur han vill utveckla verksamheten. I många år nu har han gjort just detta, drivit bilverkstad på en liten ort. Att någon gång göra något annat finns inte ens i tanken.

Johan Öst står i arbetsbyxor framför en upphöjd bil i sin verkstad.

Johan Öst.

Johan Öst

Namn: Johan Öst

Ålder: 49 år (Inte 50!)

Familj: Sambo, två söner och två bonusbarn

Bor: Knåda

Yrke: Bilmekaniker

Favoritbil: Buick

Senast uppdaterad