Kontakt
Hyllvis med kaffeservicer.

Andra hand i första hand

Text: Josefin Hallström. Foto: Katarina Olars.

Second hand har på senaste tiden blivit stort. Att köpa något som enligt de nya modeorden varit pre-loved eller pre-owned (för-älskat eller för-ägt) är inne, dels för att minska sitt klimatavtryck, men också för att hålla nere sina kostnader. Vi besökte Erikshjälpen i Edsbyn för att ta reda på mer.

Butikschef Titti Robertsson i Erikshjälpenuniform inne i butiken.

Titti Robertsson, butikschef på Erikshjälpen i Edsbyn, märker av trenderna inom second hand.

Intresset för att handla i andra hand har stigit senaste åren och det märks. På Erikshjälpen i Edsbyn ringlar sig köerna långa på såväl onsdagar som lördagar. Några kommer hit för sakernas skull, andra kommer hit för att det även är en social samlingspunkt. Spridningen på vilka som besöker butiken är stor enligt Titti Robertsson som är butikschef på Erikshjälpen. Det är allt från små barn till 90-åringar som rotar bland hyllorna.

– När man ser ett större gäng med yngre killar som provar kläder som de sen köper och efteråt ser så nöjda ut, då blir man glad, berättar Titti med ett stort leende på läpparna.
Det senaste året har man märkt att målgruppen har förändrats. Besökarna är till stor del ungdomar och yngre barnfamiljer. Titti berättar att många ser möjligheter att återanvända och göra om saker till något helt annat. Utbudet är brett och man hittar allt från kläder till möbler och porslin bland hyllorna.

Är man kreativ kan man hitta mycket här.
Någon har bland annat sytt barnklänningar av bordsdukar.

Erikshjälpens café inrett med gamla rokokomöbler.

Erikshjälpens kafeteria är möblerad med begagnade möbler.

– Är man kreativ så kan man hitta mycket här. Någon har bland annat sytt barnklänningar av bordsdukar de hittat här, berättar hon.

Att göra så kallad ”remake” av gamla plagg är något som många nappar på. Gamla kläder kan sys om och få helt andra funktioner och syften. Så även saker. Men många saker fyller sin funktion precis som de är, och nog kan man göra fynd.

– Det är så roligt när man har köpt en klänning här och någon kommenterar den och frågar var man köpt den, så kan man svara att man köpt den på second hand, och den kanske inte finns att köpa någon annanstans, berättar Titti. Det syns i blicken att hon har några sådana minnen att tänka tillbaka på, och det med värme.

Diverse prylar i butiken.

Var hittar jag loppis och second hand?

I kommunen finns flera loppisar och second hand-butiker. Information om var du hittar dem finns oftast på sociala medier som Facebook och Instagram.

Senast uppdaterad