Kontakt

En annan livskvalitet

De levde ett liv som många drömmer om: förstahandskontrakt i Stockholm, statusjobb och höga löner. Men Jennie och Razi Kantorp-Weglin ville något annat. De vågade ta steget – och nu bor de bland getter och höns på en gård i Galvsbo. – Det här är en helt annan livskvalitet, säger Razi.

Text: Josefin Nygren. Foto: Katarina Olars.

Paret tar emot på den inglasade altanen där hela glasväggen kantas av tomatplantor. Katterna Gizmo och Hjalmar Söderberg kommer och går under intervjun, och utanför huset går getter och höns. Hönsen ger ägg, och av getmjölken har Jennie börjat tillverka getost.

– Det har jag fått lära mig av grannarna och det är jätteroligt. Jag har gjort getost, stekost, färskost… Av vasslen blir det bröd, säger hon.

Det är två år sedan flyttlasset gick. Några i bekantskapskretsen tyckte kanske att de var helt galna, ett förstahandskontrakt i Stockholm säger man inte upp i första taget, men för Razi och Jennie var det rätt väg att gå.

Jennie Kantorp-Wegelins sitter på sin inglasade altan framför en glasvägg kantad av gröna tomatplantor.Förstora bilden

Jennie tycker att det känns viktigt för framtiden att vi lär oss att bruka jorden där vi bor.

” Ibland när man kommer hem kan det ligga en gädda ute på bron.

– Vi hade bra löner och jobb men vi var inte lyckliga. Allting handlade om att prestera och konsumera och all tid man inte lade på att tjäna pengar kunde kännas bortkastad. Här är det annorlunda. Man kan andas, njuta av småsaker i vardagen, man måste inte alltid få ut något av det man gör utan kan göra det bara för att man känner för det, säger Razi.

Jennie och Razi jobbar som webbutvecklare och inom tech-branschen och de har behållit många av sina kunder. Möjligheten att jobba på distans gör att det går precis lika bra att sköta jobbet i Galvsbo som det gjorde i Stockholm.

Men jobbet kommer inte alltid först längre – här är det gården och djuren som får bestämma rutinerna och hastigheten. De provar sig fram i trädgårdslanden och tanken är att de på sikt ska kunna bli helt självförsörjande.

– Vi tänker mycket och pratar om det här, och vi behöver börja lära oss bruka jorden där vi bor. Det känns viktigt för framtiden, på något vis.
Razi instämmer:

Razi gosar med en av hennes och Jennies katter.Förstora bilden

Katterna Gizmo och Hjalmar Söderberg kommer och går under intervjun.

Jennie och Razi hamnar ur fokus när en av deras getter snor kamerans uppmärksamhet i hagen.Förstora bilden

Det är inte bara människor som sysslar med ”photobombing”.

– Vi kan inte fortsätta på samma sätt som vi gör, det kommer inte att hålla i längden. Vi måste sprida ut oss, ställa om vår livsstil och börja leva mera lokalt.

De har fått bra hjälp av grannarna i byn. Där finns det gott om kunskap kring jordbruk och matproduktion och det händer att de byter en getost mot något från gårdarna som omger dem.

– Det är så kul, ibland när man kommer hem kan det ligga en gädda ute på bron, då har grannen varit och fiskat. Alla delar med sig här, och alla hjälper varandra. Det är en jättefin gemenskap, säger Razi.

– I Stockholm kunde man bo närmaste granne med folk i åratal men ingen hälsade i trappuppgången. Här är det en jättefin gemenskap, det betyder så mycket, säger Jennie.

Senast uppdaterad