Kontakt

Essa får ut byborna!

Vilken bil är världens snyggaste? För Christer ”Essa” Edströms är svaret självklart: en svart Camaro Chevrolet -69.
– Den säljer jag aldrig! Det har hänt alldeles för mycket tråkigt – och roligt – i den, säger Essa.

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Christian Olars.

Vissa sommarkvällar har Långgatan i Edsbyn kantats av människor som har kommit ut för att se en karavan av entusiastbilar köra några varv längs Edsbyns traditionella raggarrunda. En av de som har lockat ut alla är Christer ”Essa” Edströms.
– Det är kul att de barn som för några år sedan satt i baksätet idag kan vara de som rattar bilarna. Det har blivit familjärt.

Så de där roliga och tråkiga minnena med livet i och omkring Camaron då?
– De tråkiga är väl när bilen har gått sönder på alldeles hopplösa platser och de roliga minnena tål nog inte en publicering.

Eftersom jag i likhet med de flesta bybor är bekant med Essa så tror jag honom. Jag minns när vi var några som var ute på en av alla utflykter till Dalarna. Det var lite av ett sommarnöje på 80-talet och vi glömde Essa i Enviken en sval juninatt och jag kan föreställa mig den ödsliga känslan han måste ha fått när han efter utförda behov såg alla baklyktor glida iväg.

Om du fick bjuda vem som helst, levande eller död, på en raggarrunda?
Raggarikonen i mina ögon heter Kjell Sjöberg från Vikarbyn, i folkmun kallad ”Röjeråsarn” idag 75 år. Han har åkt runt i en halvrisig Cheva från 1955 och han har liksom alltid funnits med.

Essa i sin svarta Camaro Chevrolet -69Förstora bilden

Essa säljer aldrig sin svarta Camaro Chevrolet -69!

Hur kommer det sig att du är så serviceminded?
– Jag mår bra när intrycket av Edsbyn är att vi är omhändertagande och att det är trivsamt och enkelt. Många som har kommit till Edsbyn för cruisingen har fascinerats av att vi har haft utställningen i parken och de önskar att de kunde få göra likadant på de orter där de bor. I år värnar vi om medmänniskors hälsa i första hand och ställer in alla arrangemang, men det har varit otroligt fint med fiket på hembygdsgården och utställningen i parken som vanligtvis arrangeras i samband med hemvändarveckan.

Skulle det vara okej att cruisa med en Renault?
– Ja, det är ingen som skulle stoppa dig. De sista åren har det dykt upp många äldre, europeiska entusiastbilar som SAAB, Amazon, A-traktorer och gamla bubblor vilket är roligt. På utställningen är det dock bara entusiastbilar som får medverka.
Under uppväxten kretsade mycket kring bilar.

– Min mamma och mormor hade en frisersalong mittemot Raggarparkeringen och som barn minns jag när Hell Drivers kom till byn och hade uppvisning på två hjul och annat. Då skulle damerna som var med i showen fixa håret så det var fullt i salongen och bilar målade i den amerikanska flaggan stod på rad utanför. Jag fascinerades av allt som hände runt Raggarparkeringen.

Förutom din Camaro har du ytterligare två bilar. Varför?
– För att jag kan! Camaron köpte jag 1988, men jag har också en Plymouth Satellite -69 och en Plymouth GTX -70. En av bilarna har jag själv importerat, lite för att det liksom var en grej.

Christer ”Essa” Edströms vid sin Camaro Chevrolet -69.Förstora bilden

Christer ”Essa” Edströms.

Veteranbilar och människor längs Långgatan i Edsbyn.Förstora bilden

Cruisingen får Edsbyborna att flockas längs Långgatan.

Essafakta

Ålder: 53 år
Civilstatus: Sambo med Susanne
Theme song: INXS By My Side
Jobbig egenskap hos andra: De som aldrig blir nöjda även om folk runt omkring har vänt ut och in på sig själva för att det
ska bli så bra som möjligt.

Senast uppdaterad