Kontakt

Färg, form & friluftsliv

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Katarina Olars.

Mitt i centrala Edsbyn bor Elin Olars med man och tre barn. Friluftsliv och kreativitet genomsyrar både deras vardag och deras hem.

Elin Olars i sitt kök.

Elin Olars.

När vi kliver innanför dörren till familjen Olars hem möts vi av färg och mönster. I den relativt lilla hallen råder ordning och reda med cykelhjälmar och funktionskläder. Det syns att det är en familj som är intresserad av färg, form och friluftsliv som bor här. Vi ställer frågan om vem som är den stilsäkra.

– Både jag och Christian gillar färg och form och att hemmet ska vara funktionellt för vår familj, svarar Elin samtidigt som hon visar oss in i köket.

En rosa vägg, som Elin berättar är det senaste målningsprojektet, matchar den mönstrade väggen perfekt. Köpmannadisken som paret hittade på en digital loppis för några år sen hade de exakta måtten för att passa in i det tidigare tomma utrymmet. På en vägg finns flera hyllrader med muminmuggar.

– Min man samlar på muggarna men vi har dem inte som samlarobjekt utan använder dem i stort sett dagligen, säger Elin.

Elin jobbar till vardags som förpackningsingenjör på Nefab i Runemo. På fritiden designar hon barnkläder åt företaget Isbjörn of Sweden. Det är ett uppdrag som hon gör som konsult när det behövs, främst till vår- och höst-kollektionen. Förutom det har Elin och hennes man bloggen och Instagramkontot Aktivt familjeliv där man får följa med familjen på deras aktiviteter med fokus på friluftsliv.

– Läget i Edsbyn med nära till friluftsliv är perfekt, då kan vi enkelt åka ut i skogen en vardag efter jobbet och äta kvällsmaten där. Eller hinna en sväng till slalombacken som bara ligger ca 5 minuter bort med bil, säger Elin.

En svart byrå med diverse inredningsdetaljer på, och en hylla på väggen som det hänger gröna blad från.
Elin viker ett tyg i vardagsrummet medan hennes son sitter i soffan med en surfplatta.

Det där med bil återkommer vi till. Eftersom familjen bor så centralt så cyklar hela familjen ofta och Elin åker buss till sitt jobb i Runemo. Bilen tar de oftast bara när de ska ut i skogen eller på längre resor.

– Våra barn cyklar till sina aktiviteter som till exempel fotbollsträning och körsång. Det fungerar bra när vi bor så centralt. Vi är själva uppvuxna med att cykla till nästan allt och vill att våra barn också ska få in rörelsen i vardagen, säger Elin som gärna hänger med på cykelturen.

Elin är uppvuxen i Töreboda i Västergötland, och efter tre år på IT-gymnasiet i Skövde begav hon sig till Thailand som volontär på ett hem för barn som var sjuka i HIV/AIDS. Innan Elin och mannen bosatte sig i Edsbyn så pluggade hon maskinteknik med inriktning innovativ produktutveckling i Östersund. Förutom studier i teknik har hon även läst färglära och digital kläddesign och skiss på textilhögskolan i Borås.

Elin viker ut en åkpåse med urtagbart foder.

En åkpåse med urtagbart foder som Elin designat åt Isbjörn. Vid lanseringen 2018 vann den Scandinavian Outdoor Kids Award.

Jag försöker hinna med träningen eftersom den får mig att orka och må bra, såklart fysiskt men allra mest psykiskt.

Efter studierna och flytten till Edsbyn jobbade hon några år på företaget Lindberg som designer av deras barnkläder.

Elin tycker om att baka och har tidigare haft en bakblogg som uppdaterades flitigt under studietiden, men att blogga och instagramma kring friluftsliv kom till av en slump. Det var vid en resa till Australien som familjen gjorde en reseblogg för att familj och vänner skulle kunna följa deras resa. De såg att det fanns en efterfrågan på inspiration att göra saker tillsammans med barnen.

– Min man Christian fotograferar mycket och att dela bilderna vidare på bloggen och Instagram är ett roligt sätt att använda dem på. Vi har aldrig haft ambitionen att kontot Aktivt familjeliv skulle bli något stort, men intresset för friluftsliv och speciellt friluftsliv med barn är stort och blev ännu större under pandemin.

Som avslutning vill vi ha svar på den stora frågan som många säkert ställer sig, hur många timmar har ditt dygn? Du hinner ju med så mycket.

– Jag prioriterar bort exempelvis städning och att gå en dag i affärer. Jag försöker hinna med träningen eftersom den får mig att orka och må bra, såklart fysiskt men allra mest psykiskt. Även jag önskar att tiden räckte till så mycket mer aktiviteter och träning för min egen del men jag är nöjd med det som blir. Den bästa träningen är den som blir av.

Med de orden tackar jag och fotografen för oss och går den korta vägen tillbaka till kontoret. Med ny inspiration för rörelse i vardagen tänker jag att imorgon ska jag ta cykeln till jobbet!

Elin Olars står i sitt kök.

Elin Olars.

Vem är du?

Namn: Elin Olars

Ålder: 37 år

Familj: Maken Christian och barnen Stina 11, Hilding 9 och Nils 6.

Gör: Arbetar som förpackningsingenjör på Nefab och designar barnkläder för företaget Isbjörn of Sweden.

Favoritmånad: Juli

Favoritfika: Hembakta kardemummabullar

Ser fram emot just nu: Adventstid

Senast uppdaterad