Kontakt

Förenar mat med gemenskap

Text: Elin Englund. Foto: Niklas Stagvall

Mayyada Bhlasal älskar att laga mat och gör det gärna till alla som vill ha. Hennes syn på mat som något som människor kan samlas kring genomsyrar Långheds bygdegård där Mayyada lagar mat med väninnorna Margareta och Birgitta. På menyn hittar man ofta en mix av den svenska matkulturen och den arabiska.

Det är febril aktivitet i köket när vi kliver in i Långheds bygdegård för vårt möte med Mayyada. Margareta och Mayyada är i full gång med förberedelserna inför lördagens lunch och fika, och snart kommer även Birgitta och hjälper till. Det är glädje och skratt när de arbetar tillsammans, och det undgår ingen som ser dem att det som började som ett projektarbete nu har lett till en djup vänskap mellan de tre kvinnorna.

Jag älskar att hjälpa människor!

Mayyada Bhlasal står vid ett bord där hennes bakverk är upplagda på ett glasfat.

Mayyada älskar allt som har med matlagning och bakning att göra.

Mayyada visar stolt upp sina matlagningskonster och bjuder oss på libabröd med za’atar, och efter en hel del provsmakande av diverse smarriga mat- och bakverk sätter vi oss ner för en pratstund. Margareta förklarar att de vill vara en förening där möten mellan olika människor sker, där nya vänskaper och samförstånd växer fram. Hon berättar att bygdegården var en mötesplats för 120 år sedan och att de vill bygga upp det igen,skapa en mötesplats dit människor kommer för att umgås, äta gott och lära känna varandra. För att skapa stor verksamhet behövs många volontärer och de är otroligt stolta över den långa lista på människor som är med och gör olika insatser. Delaktighet ger gemenskap och det är deras ledord kring möten, poängterar Margareta och Birgitta.

Mayyada visar videor och bilder från när hon lagar mat och bakar. Det är baklavas till fester, pizza i den vedeldade utomhusugnen med väninnor och brödbak med familjen i Libanon. En sak har de alla gemensamt—Mayyadas ögon glittrar av lycka och gemenskapen och glädjen är slående.

Mayyada, varför matlagning? Har det alltid varit ett intresse?

– Ja, mycket. Det är min favoritsak att göra. Intresset växte när jag blev äldre, jag lagade inte så mycket mat när jag var liten, men nu lagar jag mat och bakar hela tiden och till alla som vill ha. Ibland frågar mina grannar eller vänner om jag kan hjälpa dem baka eller laga mat och då svarar jag alltid ja. Jag bakar till bröllop och fester eller bara för roligt. Jag älskar att hjälpa andra människor!

Är det något som är tråkigt eller jobbigt med matlagningen?

– Nej, allt är roligt! Jag tycker om allt som har med mat att göra. Att laga mat, baka och fixa allt som hör till. Till och med diska är roligt. Och städningen. I Syrien arbetade jag 10 år som lärare och lärde elever baka, laga mat, städa och tvätta kläder. Alla delar är lika roliga.

Kastruller med mat, en mortel och en flaska med örtdressing på en diskbänk.
Köttfärssås i en kastrull, med en träslev i.
En plåt med rödbetor tas ut ur en ugn.

Vad är det bästa med att laga mat i bygdegården?

– Att det har lett till vänskap.

Vad brukar ni laga för mat?

– Vi försöker blanda den svenska matkulturen med den arabiska. Vi försöker använda så mycket lokala och ekologiska råvaror vi kan och sen mixar vi och matchar. Ibland blir det en buffé med olika landsteman, olika sallader och bröd. Det blir mycket cross-over på matlistan och det är alltid väldigt roligt när vi planerar och lagar maten.

Om man vill smaka på den här fantastiska maten, när kan man göra det?

– Vi har öppet varje lördag mellan 11-16. Då finns det både mat och fika att köpa, en härlig salladsbuffé och nybakat bröd. Det brukar vara väldigt uppskattat!

Vi försöker blanda den svenska matkulturen med den arabiska

De tre väninnorna  Birgitta, Mayyada och Margareta står tillsammans i Långheds bygdegård.

Det som började som ett projektarbete har lett till en djup vänskap mellan Birgitta, Mayyada och Margareta.

Fakta

Namn: Mayyada Bhlasal

Ålder: 52

Familj: Mannen Mahmoud och barnen Khaled, Khadijeh, Ahmad, Abed, Mohammad, samt barnbarnet Layan

Kom till Sverige: i december 2015 (genom Thailand där hon bodde i 2 år)

Hemland & språk: Syrien, arabiska

Favoritmat: Det är svårt att välja bara en, men arabiska dolma är gott.

Lördagsöppet i Långheds bygdegård

Fika kl. 11.00-16.00

Lunch kl. 12.00-14.30

En varierad meny med mat från olika länder.

Buffé med sallader och tillbehör,

Mayyadas libabröd med za’atar, bröd, smör, ost, dessert och kaffe.

Några fraser på arabiska

Hej - Marhaba - مرحبا

Tack - Shukran - شكرا

Tusen tack - Alf Shukran - الف شكر

Det smakade gott - Hadha taemuh jayid - كان مذاقه لذيذا

Hejdå - Maasalaamah - مع السلامة

Senast uppdaterad