Kontakt

Gästisbacken satsar på att bli en ny matupplevelse

Vid anrika Gästis i Alfta smids planer, planer som smidits länge men som på grund av pandemin inte genomförts förrän nu.

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Katarina Olars.

Hej Gästisbacken, vad händer hos er? Nytt namn och ny inriktning?

– Namnet har varit påtänkt länge men efter att allt lades på is under pandemin avvaktade vi. Nu när vi nyöppnar vill vi göra det ordentligt, nytt namn och nytt koncept. Vår målsättning är hög och vi vill att Gästisbacken ska bli ett ställe man gärna åker till, en destination där man vet att man får kvalitet, säger Niclas Leanders.

Niclas Leanders är delägare och driver Gästisbacken. Han har haft målbilden klar för sig länge men under pandemin valde han att avvakta. Niclas menar att det finns ett sug efter en restaurang där man vet att råvarorna har bra kvalité och en meny som aldrig funnits häromkring tidigare.

– Jag åker själv gärna till restauranger som jag vet erbjuder bra kvalitet på maten och vinet. Det blir inte bara en måltid för att bli mätt utan en upplevelse. Det är det som vi vill erbjuda här på Gästisbacken, säger Niclas.

Sara och Niclas står vid Gästisbackens buffébord

Sara och Niclas kallar sin nya satsning för Gästis 2.0, samma gamla Gästis fast i ny kostym.

Det var i augusti 2019 som Niclas Leanders tog över Gästis tillsammans med gänget som även äger och driver Kitchen och Fronta i Alfta. Hotell- och konferensverksamheten är huvudsysslan och där har Gästisbacken ett fint samarbete med företagen i kommunen. Nu vill de även kunna erbjuda bra matupplevelser. Niclas är nöjd med två nya rekryteringar:

– Jag har nyss rekryterat en ny kökschef, Sara Källänge, och hon kommer in med nya tankar och idéer om den mat vi ska servera. Jag har även rekryterat en ny kock. Vi börjar med luncher och julbord men sen till våren kommer vi även erbjuda kvällsmeny vissa dagar.
Niclas och Sara pratar sig varma om Gästis 2.0 som de kallar sin satsning, samma gamla Gästis fast i ny kostym. Målet är att vara en ny pärla i Hälsingland som lockar turister.

Det blir inte bara en måltid för att bli mätt utan en upplevelse.

– Vi ser redan nu att fjällresenärer tar en liten omväg och stannar till hos oss, det vill vi att ska öka ännu mer. Vi hade även de som bodde hos oss i flera dagar i somras och hade Alfta som utgångspunkt för att åka runt i Hälsingland. De flesta var hälsingegårdsturister. Vi vill kunna erbjuda våra turister men även våra företag ett lockande paket med kvalitet.
Sara Källänge har jobbat på Lilla K i Bollnäs i många år men har nu valt att jobba på hemmaplan i Alfta.

Sara, kan du dela med dig av ett recept på något som jag kan imponera på mina gäster med?

– Egen glögg är så enkel att göra och det blir så gott. Det gör garanterat sensation för smaklökarna och det eftersträvar jag i all matlagning, säger Sara.

Ett glas med glögg, garnerad med torkade clementinskivor.

Glöggen på bilden är också garnerad med torkade clementinskivor.

Saras kryddiga clementinglögg

  • 1 kg clementiner
  • 4 st stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 st pomeransskal
  • 10 st kardemummakärnor
  • 1 dl vatten

Nej men käre värld vad det känns lyxigt att bjuda nära & kära på sin egen glögg när man ses vid jul. Den här med clementin är galet god.

Pressa ur saften ur clementinerna, värm med kryddorna & vattnet. Låt sjuda en 5-10 minuter, smaka av med lite socker om du vill. Förvara svalt i väl rengjord flaska.

GOD JUL!

Senast uppdaterad