Kontakt

Gemenskap, glädje och respekt

Text: Josefin Hallström. Foto: Christian Olars.

Med föreningslivet i blodet var det en självklarhet för Annika Bergens Lindqvist att bli en aktiv del av sin sons hockeyintresse. Hon ler med hela ansiktet när hon pratar om sitt engagemang i klubben. I ögonen brinner en låga, en låga som värmer den kalla ishallen och brinner för såväl det ideella engagemanget som för ungdomarna i föreningen.

När yngsta sonen började åka skridskor visste han tidigt att han ville bli ishockeymålvakt som sin pappa. Redan på skridskoskolan undrade han när det skulle bli dags att välja roll ute på isen. Och för Annika var det viktigt att vara en aktiv del i sonens intresse. När hon fick frågan om att vara lagledare för Alfta hockey och U15 var hon inte helt säker på vad det innebar. Efter att ha tackat ja så ångrar hon sig inte en sekund.

– Det bästa är gemenskapen, att vara en del i ett lag. En förutsättning för ungdomarnas idrottande är positiva och engagerade föräldrar. Det är viktigt att vara engagerad och jag får ut så mycket av det. Jag kommer vara tacksam när de blir äldre att jag var med och engagerade mig, säger Annika.

Annika Bergens Lindqvist står framför läktare iförd tröja med diverse logotyper på.

Annika Bergens Lindqvist.

Att vara en del av utvecklingen hos ungdomarna och få vara med i den gemenskap som ett lag har är något hon värderar väldigt högt. Lagsport är något hon tycker är en bra uppfostran för ungdomarna, en bonus är att de får kompisar på köpet. Att hon är ensam kvinna i laget är heller inget som hindrar henne, snarare tvärt om.

– Jag tänkte när vi var iväg på match en helg att jag var helt ensam tjej i bussen. Men det spelar liksom ingen roll. Vi är ett team. Man är en i gänget! säger hon.

Hockeyklubbor i olika färger uppställda mot en vägg.
Vattenflaskor i olika färger står på sargen vid en inomhushockeyplan. Mot sargen står några hockeyklubbor lutade.

Annika försöker att följa med på så mycket bortamatcher som hon kan. Dels för att det är hon som sköter all planering inför bortamatcherna, men också för gemenskapen och att få dela glädjen och sorgen som kommer med såväl vinster som förluster efter en match. Hon är spindeln i nätet som håller koll på allt som händer utanför isen.

– Jag är en länk mellan laget, ishallen och styrelsen. I uppdraget som lagledare ingår det att ge information till föräldrarna och spelarna. Även att planera vilka som ska jobba i kiosk och sekretariatet vid hemmamatcher, berättar hon.

Under tiden vi pratar ljuder hög musik ur högtalare från omklädningsrummen i ishallen, man kan känna att pulsen stiger. Annika skrattar och berättar att ungdomarna håller på och laddar upp inför träning. Ute på isen tränar A-laget och U15 väntar med iver att få kliva ut. Runt omkring henne vimlar av ungdomar, det märks att hon är en i laget.

Annika

Namn: Annika Bergens Lindqvist

Ålder: 47 år

Bor: Edsbyn

Familj: Make, två söner och en katt

Yrke: Diabetes- och BVC-sköterska

Hobby: Hockey, matlagning och träning, m.m.

Senast uppdaterad