Kontakt

Humor som främsta kompetens

Text: Lina Kronberg. Foto: Niklas Stagvall, Marias Of Sweden & Gabriel Liljevall.

I över tio år har Christer Johansson hållit liv i karaktärerna i Småstadsliv och fortfarande ropar fansen efter mer galna upptåg från humorgänget från Alfta. Vi har träffat Christer Johansson och pratat om inspiration, prestation och om tjusningen att bo i en liten by där alla känner alla.

Redan 2008 kom de första klippen på Youtube då städtanterna Agneta Patrull och Johanna charmade publiken med sitt ältande och velande om ”kåtblusar” och karlar. Fler karaktärer fick liv och publiken ville se mer av vad som hände i Småstadsliv.

De korta klippen utvecklades till långfilmer och för att möta publikens behov visades Småstadsliv på biografen i centrala Edsbyn. Olyckskorparna kraxade att det skulle bli en flopp, men publiken tyckte annat. Karaktärerna gick rakt in i hjärtat och den höga igenkänningsfaktorn fick publiken att jubla.

Kväll efter kväll såldes visningarna ut på biografen i Edsbyn. Alla pratade Småstadsliv och alla ville se mer.

Vågade aldrig ta plats

Småstadsliv fortsatte att utmana sig själva. Sommaren 2010 gjorde de sin första liveshow på Hembygdsgården i Edsbyn. För Christer blev det väldigt pirrigt, milt uttryckt, att möta sin publik.

– Jag gissar att de var omkring 500 i publiken. Det var min största ångest någonsin. Jag vågade knappt gå upp på scenen. Vad skulle jag säga? Skulle vi få dem att skratta?

Christer beskriver sig själv som en ”late bloomer”, en pizzabagare från Alfta som gått nioårig grundskola och tycker om att spexa och har humorn som främsta kompetens.

– Men jag vågade aldrig ta plats. På roliga timmen satt jag längst bak i klassrummet och drömde om att gå fram och underhålla. Men när jag var 35 år så tog jag mod till mig. Sen har allt rullat på, säger han.

På roliga timmen satt jag längst bak i klassrummet och drömde om att gå fram och underhålla.

Christer Johansson vid en korvkiosk i Alfta.

Christer Johansson hämtar inspiration från händelser i vardagen. Foto: Niklas Stagvall.

Lockar en helt ny målgrupp

Responsen på livescenen den varma sommarkvällen 2010 blev enorm. Det som många trodde var en humorfluga stavas i dag succé. Fortfarande – tio år efter den stora premiären – säljer Småstadsliv ut i fullsatta salonger och teatrar. De säljer souvenirer som kaffetermosar, t-shirts och snapsglas till alla olika åldrar.

– Vi har fått en helt ny målgrupp att gå på teater. Vår publik kommer med keps och köper öl innan föreställningen. Det är ovanligt i teaterkretsar i Stockholm. Där köper vanligtvis publiken en öl i paus. När Småstadsliv går på krogen kan det hända att baren blir tömd redan innan vi gått upp på scenen, säger Christer och ler åt minnet.

Christer tror att Småstadsliv har slagit igenom eftersom karaktärerna har en stor igenkänning. Många känner igen personligheterna utifrån verkliga personer eller rent av sig själv, vilket lockar till skratt.

– Privat är jag tyst och gillar att iaktta andra. Jag är en betraktare. Jag hämtar mycket inspiration till sketcherna utifrån personer jag ser och händelser i vardagen. Man kan höra en dialog på Ica som jag sedan bygger på med andra roliga smågrejer.

Karaktären Agneta Patrull.

Karaktären Agneta Patrull. Foto: Gabriel Liljevall.

Utan fansen finns man inte

Ofta kommer fans fram och vill ta en selfie och ber honom säga något roligt, bara sådär, på beställning.

– De vill filma någon hälsning och det är klart att jag gör det. Utan fansen finns vi inte. Men många frågar också vad jag gör på riktigt…
Varje vecka kommer ett nytt Youtubeklipp signerat Småstadsliv och publiken väntar att underhållas och få skratta. Responsen kommer direkt i form av kommentarer på internet. Några vill se mer av den förvuxne tonåringen Kenta medan andra är missnöjd över Stånk-Tommys beslut. Något som såklart ökar kraven på Christer Johansson och gänget.

– Jag får utgå från mig själv. Det jag tycker är roligt, tycker publiken oftast är roligt. Men visst händer det att det är tomt i huvudet. Den paniken är inte kul. Då brukar jag ta ett hett, hett bad och när jag ligger där naken och blöt i badkaret brukar kreativiteten komma.

Karaktären Ingemar Andersson.

Karaktären Ingemar Andersson. Foto: Marias of Sweden.

Humor är viktigt för alla

Småstadsliv har en blandad publik, ung som gammal. Stadsbo och lantis. Det har gänget koll på. Många komiker har också setts i publiken och delat skrattsalvorna. Men eftersom Christer är en hockeynörd kan det slå lite högre att NHL-spelaren Niklas Lidström kom på föreställningen i Avesta tillsammans med speedwayvärldsmästaren Tony Richardsson.

– De skrattade så de grät. Men Tony Rickardsson tyckte att vi pratade lite roligt…. Jag var nära att svara, ska du säga!
Ibland dimper det ner post från fansen. Ett brev kom från en grabb i Sundsvall som blev mobbad i skolan. På rasterna valde grabben att gå undan och istället se på klipp på Kenta i Småstadsliv. Christer blev så berörd så han ordnade att karaktären Kenta fick resa till orten och träffa grabben.

– Humor är viktigt. Det är läkande att få skratta, säger han.

Lever sin dröm

Christer blickar framåt och tänker fortsätta så länge fansen vill. Turnélivet är lite kämpigt som fembarnsfar men med vardagen i Alfta känner han att det funkar. Men en dröm är att i framtiden göra livespelningar på hemmaplan och låta publiken komma till Alfta.

– Nu lever jag min dröm. Jag är glad att jag som 35-åring vågade ta steget och försöka, säger Christer Johansson.

Senast uppdaterad