Kontakt

Ideellt arbete ger mycket tillbaka

Kygelvallen sjuder av liv, året runt. Allt arbete görs ideellt och med stort engagemang.

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Katarina Olars & Christian Olars.

Jens Eliasson och Sture Hansson står framför en röd stuga med Edsbyns SK:s skylt på väggen.Förstora bilden

Jens Eliasson och Sture Hansson. Foto: Katarina Olars.

–Totalt kan vi spåra ca 15 km skidspår och en runda tar nog omkring 4 timmar att spåra med skotern. Vissa dagar kan det bli två rundor. Jag har alltid engagerat mig ideellt så det har blivit som en livsstil, säger 78- åriga Sture Hansson.

Sture Hansson har arbetat ideellt i Kygelvallen så länge han kan minnas och numera främst med att göra skidspåren. Han var även med och byggde Kygelvallen 1986-1987.

– Det som driver mig är när jag kommer tillbaka från en spårningsrunda och det är fullt med folk och bilar på parkeringen. Det är så roligt!

Jens Eliasson arbetar också ideellt vid Kygelvallen och har gjort det i ca 15 år:

– Det är så många personer och kompetenser som bidrar till att vi har bra förutsättningar här i Kygelvallen. Allt från elektriker till kassör. En bonde som bor här i närheten ser till så att vägen och parkeringen är plogad.

”Vi ser hela familjer som kommer hit för att umgås utomhus.

Jens och Sture ser även en föryngring i klubben. Det är många yngre tjejer som har börjat åka skidor och mycket ungdomar som cyklar. Besöken har överlag ökat mycket. Även om besöken ökade även innan coronapandemin så har den påverkat mycket.

– Vi ser hela familjer som kommer hit för att umgås utomhus. De går en runda tillsammans och sen grillar vid vår stora grill. Vårt mål har alltid varit att Kygelvallen ska vara gratis och till för alla. Det tycker jag att vi har uppnått!

Området har utvecklats mycket de senaste åren med bland annat cykelbanor, fler skidspår och utegym. Nästa vår byggs en till cykelbana och i framtiden hoppas man på konstsnö för att kunna förlänga skidsäsongen.

Sture Hansson sitter vid ett bord i Edsbyns SK:s klubbstuga.

Sture Hansson. Foto: Katarina Olars.

– Vi har även investerat i fiber vilket har möjliggjort att vi har en digital termometer så man via vår webbplats kan se temperaturen här. Det kan skilja mycket mellan centrala Edsbyn och här. Någon gång när det varit -20 grader i Edsbyn har vi haft -12 grader. Snömängden skiljer sig också åt, säger Jens.

Kygelvallen byggdes av medlemmarna i klubben och det var främst elitskidåkare som nyttjade anläggningen då. De senaste åren har fokus legat på att anpassa banorna så de även passar motionärer. När man tittar på den ofta fulla parkeringen ser man att det är något de har lyckats bra med.

Senast uppdaterad