Kontakt

I skogen med Kaj Hoof

– Det är häftigt att bo här uppe! Vi har ALLT! Ingen ska komma dragandes med att räkna avstånd och kilometer. Räkna tid! Det tar 2 ½ timmar från Alfta till Arlanda och SJ har 30 avgångar per dygn. Utöver det har vi naturen direkt utanför dörren, säger Kaj Hoof.

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Katarina Olars.

Kajs kärlek till bygden går inte att ta miste på och hans första kontakt med Alfta var i samband med ett elitjuniorläger i orientering 1970. Han bodde då i Borås men efter att ha tröttnat på att pendla upp till snön under några vintrar för att ägna sig åt skidorientering valde han att flytta upp till Hälsingland.

Orientering alltså? Vad är grejen?
– Vi är liksom de sista idealisterna och vi har skitkul! Allra roligast är bautaarrangemangen där till och med människor som aldrig har ägnat sig åt orientering ställer upp och jobbar ideellt. Förra sommaren var det 8600 starter under fyra dagar och förutom orientering fixar vi kulturella inslag, fiske, rekryteringsmässor och gammeltjodans till fioler.

Har du sorg nu när årets ÖSA-träff är inställd pga. Covid -19
– Helt klart. Det arrangemanget är klubbens största inkomstkälla, men vi har en ekonomi i balans och överlever detta.

”Allra roligast är bautaarrangemangen där till och med människor som aldrig har ägnat sig åt orientering ställer upp och jobbar ideellt.

Du verkar gå igång på att engagera dig?
– Att vidareutveckla idéer är härligt. Jag är ingen förvaltare utan jag älskar att vara kreativ. Allt är möjligt även om vissa saker kan ta lite längre tid.

Och när du inte ägnar dig åt orientering?
– Jag är en hyperextrovert person så när jag har rest med min familj och genom jobbet har det resulterat i spännande möten. Jag och min fru gör allt tillsammans och vi läser mycket. När jag hade läst ut biografin om Steve Jobs sörjde jag att boken var slut. Han är min stora idol!

Hur skulle din familj beskriva dig?
– Jag hoppas att de skulle beskriva mig som omtänksam och som en person som har lätt att komma på lösningar. Jag tycker själv att jag har mycket empati.

När blir du orimligt arg?
– Maktfullkomlighet, härskartekniker och oärlighet kan göra att det brinner till rejält! Det sker sällan men när det händer vill jag snabbt ställa saker tillrätta och jag är motsatsen till långsur.

Fakta

Vem?: Kaj Hoof, 68 år
Familj: Fru Birgitta, fem barn och fem barnbarn
Gör: Jättemycket, däribland vd på Loggtech.
Motto: Hakuna Matata! Jag har till och med fått den texten som tavla av mina barn.

Senast uppdaterad