Kontakt

Kameran kan fånga så mycket mer än vad vårat öga kan se

Text & Foto: Mikael Woxberg

– Jag började fotografera för ungefär 10 år sedan och har fotograferat det mesta, men mitt största fotointresse är natthimlen då kameran kan fånga så mycket mer än vad vårat öga kan se.
Jag har under dessa år hunnit gå igenom flertalet olika kameror från olika tillverkare och ett trettiotal objektiv. Självklart är det roligt med ny och bättre utrusning, men bra bilder görs inte av en dyr kamera utan av mycket träning bakom den. Man ska inte låta sig skrämmas från att gå ut i mörkret med sin kamera oavsett prisklass då även en instegskamera presterar fina bilder med rätt inställningar. Gå ut i mörkret och testa er fram för att se vilka inställningar just er kamera trivs bäst med i mörkret.

Fotografens tips

1. Ta dig till en mörk plats så långt från ljusföroreningar som möjligt. På
www.lightpollutionmap.info Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du optimala fotoställen i din närhet.

2. Använd stativ så att kameran står stadigt. Har du inget stativ så fungerar det lika bra med en rispåse som du lägger på marken.

3. Använd manuella inställningar på kameran. Här gäller det att testa sig fram då dessa skiljer sig mellan varje fototillfälle. Generellt sett behöver du ha långa slutartider och höga ISO-tal.

4. Gå med i grupperna Norrsken och Mörkerfoto på Facebook. Där finns många duktiga fotografer med tips samt förhandsinfo när norrsken kommer visa sig på himlen.

5. Våga visa upp era bilder i dessa grupper så får du många bra tips inför nästa fotorunda.

Senast uppdaterad