Kontakt

Lillbo Gårdsscen

Text: Elin Englund. Foto: Niklas Stagvall och privat.

Det är slående vackert i omgivningarna runt Lillbo Gårdsscen. Placerat på en åker mellan Anna och Tottes gård och den omgärdande skogen byggs scenen och konsertområdet upp under sommaren, med den vackra sjön Långrösten i bakgrunden. Att hela familjen brinner för gårdsscenen är tydligt och det är med mycket skratt och värme de berättar om minnen, förhoppningar och sommarens planer.

En gårdsscen, hur kom den idén till?

– Längre tillbaka var det spelmansstämmor på gården, välbesökta sådana. Folk tog med sig picknickfiltar och satt och myste nere vid sjön till ljudet av spelmännens instrument. Det var så mysigt, berättar Anna.

Spelmansstämmorna drevs då av Annas föräldrar. Sedan växte det och Anna och Totte började hjälpa till mer och allt eftersom utökades det med en scen, ljud och mat. Det hände även att de själva deltog och spelade; Totte på gitarr, Anna på fiol och Anton, som då var ett barn, på gitarr eller trummor. Det musikaliska går som en tydlig tråd genom familjen och David berättar att även han spelar fiol, saxofon och bas.

Men spelmännen minskade i antal och det blev en paus i stämmorna på gården. Snart kände de att de saknade det, de ville få tillbaka musiken och folket till gården, men lite moderniserat.

Det är underbart när det är fint väder, och när det regnar är det lika kul!

Familjen Bengtsberg står runtomkring en blå vägskylt som det står "Lillbo" på.

Hela crewn är samlad; Tilda Andersson, Anton Bengtsberg, Anna Bengtsberg, Totte Bengtsberg, David Bengtsberg, Frida Jonsson och hundarna Viggo och Jack.

Hur ser sommarens planer ut?

– Den 15 juli kör vi, för tredje året i rad, förklarar Totte. Country har varit ett återkommande tema, men inte enbart. Det ska vara en skön blandning som drar en bred målgrupp, helst hela familjer. I år slår vi på lite större och har bokat in fler artister under samma kväll. Vi hoppas det blir ett ställe dit folk åker för att träffas, oavsett musikaliska preferenser.

Området kan ta in ca 800 personer som det ser ut idag. Vi erbjuder parkering, men även några campingmöjligheter. Många kommer även sjövägen med flottar och båtar, vi har till och med haft en som simmat. Vi vill hålla det familjärt och mysigt. Det sitter mer i stämningen och känslan än antalet besökare, men visst är det roligt om det kommer många, förklarar familjen.

I sommar kommer en restaurang hit så besökarna kan köpa något att äta. Det blir en lång kväll utan mat annars, säger Totte och skrattar. Eftersom vi samlat allt på en kväll så laddar vi på lite extra då i stället.

Ron Redmond med band spelar på scenen. På ett stort skynke bakom bandet står det "Lillbo Gårdsscen".

Don Redmon med band spelade sommaren 2021. Foto: Privat.

Vad är det bästa med gårdsscenen?

– Publiken! Det är så trevligt och man får så mycket tillbaka i trivsel och uppskattning. Det är underbart när det är fint väder, och när det regnar är det lika kul!

Hur får man tag i biljetter?

– På Ticketmaster.

Förra året hoppade Totte in och spelade med Ola och potatisarna, och har ni tur så dyker han upp på scenen även i år. Eller kanske är det någon annan i familjen som gör musikalisk comeback…

Crew/familj

  • Torsten ”Totte” Bengtsberg, 45+.
  • Anna Bengtsberg, 56 år.
  • Anton Bengtsberg, 29 år.
  • David Bengtsberg, 25 år.
  • Frida Jonsson, 26 år.
  • Tilda Andersson, 24 år.
  • På gården finns även ett tjugotal höns, en tupp (gårdens yngsta medlem), de två hundarna Viggo och Jack, och sex katter.
Ett band spelar på scenen i nattmörkret. Publiken i förgrunden lyses upp av motljuset från scenen.

Don Redmon med band spelade sommaren 2021. Foto: Privat.

Senast uppdaterad