Utskrift från www.ovanaker.se
2025-01-20
Lyxmackor på Linbageriets och Kaveln & Palettens vis
Linbageriets pesto-, mozzarella- & tomatsmörgås på rödbetsbröd
Rödbetsbröd:
Surdegsbröd bakat på vetemjöl från Hallens kvarn i Kilafors, rödbetor, vatten, salt och självklart vår egna surdeg.
Gör så här:
- Bred smörgåsen med en grön, basilikabaserad pesto.
- Lägg i ett krispigt salladsblad.
- Skiva tomat och buffelmozzarella. Varva två skivor av vardera i smörgåsen.
- Toppa med några blad ruccolasallad för extra nötig smak.
- Jag använder bruna hamburgefickor att lägga ner smörgåsarna i, men man kan lika gärna använda smör- eller bakplåtspapper.
- Undvik gärna plastfolie eller plastpåsar, då de lätt förstör den krispiga, härliga ytan på vårt surdegsbröd, och istället gör brödet segt och tråkigt.
- Självklart ska färdiggjorda smörgåsar ätas samma dag, för bästa resultat! Bröd trivs nämligen aldrig i kylskåp.
- Föredrar man att köpa smörgåsen färdig så finns de självklart hos oss på Linbageriet!
Kaveln & Palettens lyxiga rostbiffmacka till picknick
Stenugnsbakat surdegsbröd:
Vårt bröd är gjort på vete- och rågmjöl från Tevekvarn i Järvsö. Ingen jäst eller andra tillsatser.
Alla röror och dressingar tillverkar vi själva på bageriet.
Röd coleslaw till ca. 4 pers.
- 300 gram rödkål
- 1 st äpple, grönt
- 3 msk majonnäs
- 2 msk crème fraiche
- 1 tsk vit balsamvinäger
- 1 msk senap, grovkorning, sötstark
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Tillagning:
- Strimla rödkålen fint. Lägg i en bunke och häll över kokande vatten. Låt stå ett par minuter och häll av vattnet. Kyl kålen en stund.
- Skala och skär äpplet i små bitar och blanda kål, äpple med majonnäs, crème fraiche, vinäger, salt och peppar.
Grönkålschips:
- Skölj och rensa grönkålsblad. Ta loss från stjälkarna.
- Tillsätt olivolja, lägg på bakplåtspapper på bakplåt och salta med havssalt.
- Baka ca 10-12 minuter på 200 grader tills bladen är krispiga.
Gör så här:
- Skär lagomtjocka skivor av limpan.
- Lägg på krispsallad på ena kanten. Dela sedan upp röd coleslaw på de 4 brödskivorna.
- Lägg på 2 tunna skivor rostbiff på varje macka (vi valde Siljans charks gourmetrostbiff).
- Med hjälp av en potatisskalare, skär långa skivor av gurka. Lägg dem på mackan med en tomatskiva.
- Strö på grönkålsbladskrisp uppe på mackorna samt dekorera med ett fint grönkålschips.
Smörgåsen finns att köpa färdig på Kaveln & paletten om man inte vill göra den själv!