Kontakt

Mitt utekök

Text: Björn Linqvist. Foto: Privat.

Matlagning har sedan många år tillbaka varit ett stort intresse för mig. När vårsolen kommer vill jag flytta ut mitt intresse till trädgården. Att kunna stå och laga mat i kvällssolen, gärna med ett vinglas, är en ren njutning. Skaldjur och italiensk mat finns ofta med på helgmatsedeln och platsen har vi därför med kärlek döpt till Montagna di volpe (Rävaberg). Placeringen på köket anser jag är viktig för att få den rätta känslan och att ha närhet till terrassen med det dukade bordet och gästerna.

Kran spolar vatten på grönsaker som ligger i utekökets slask.

Att ha tak på uteköket kan ju vara till en stor fördel för att kunna laga mat i alla väder, men jag har valt att vara utan för att se mer av den omgivande naturen och känna den ultimata frihetskänslan. I min konstruktion har jag gjutit en skiva av finbetong som jag sedan har satt i fall ca fem grader så det blir en avrinning vid nederbörd. Avställningsytan lutar fem grader åt motsatt håll.

Jag byggde köket först utan diskho och rinnande vatten, men som jag snart nog kompletterade med. Det är otroligt lämpligt att kunna skölja t. ex färskpotatis och grönsaker i anslutning till matlagningen. Vattnet kan jag koppla bort innan höstfrosten kommer. En viktig detalj är att kranen måste ha en blandare eller kran med snurrattar så att kranarna dräneras helt från vatten för att förhindra frostsprängning under vintern. Använd en vattenslang för dricksvatten. Ett tips är att även koppla på en kran för trädgårdsslangar.

Om inte köket ska vara flyttbart så är det viktigt konstruktionsmässigt att inte fuska med grunden då det händer mycket med marken på vintern som gör att marken skjuter. Därför att det bra att isolera under plintarna så att köket har en stabil grund att stå på. Kryssa eller snedsträva träkonstruktionen för stabiliteten. Finns det plats kan man inte göra uteköket för stort.

Platsen har vi med kärlek döpt till Montagna di volpe (Rävaberg).

Stomme till utekök.
Utekök under konstruktion.
Utekökets baksida.
Färdigt utekök.

Nu när det har blivit modernt med miniatyrpizzaugnar kan det vara trevligt att ha plats för den tillsammans med den traditionella grillen, som är ett måste i ett utekök! Rejäl arbetsyta för att baka degar och skära grönsaker samt gasolbrännare för att steka och koka är också viktiga. Mycket förvaring är också en fördel med plats för grillkol, gasoltub, stekpannor, muurikka och andra köksredskap.

Designen på uteköket är det endast fantasin som sätter gränsen för, men personligen tycker jag att det är fint om det håller ungefär samma stil som huset.
Nu är det bara att sätta igång att släppa lös fantasin och bygga ditt egna drömutekök och bjuda hem dina vänner på en trevlig kväll i din trädgård! Lycka till!

Hälsningar,
Björn Linqvist

Senast uppdaterad