Kontakt
En arm drar upp en gädda ur ett hål i isen.

Så fort isarna lagt sig

Text: Birgitta Nilsson. Foto: Fredrik Persson.

– Jag är född och uppvuxen här i Hälsingland. Mitt intresse för fiske började när jag var 10 år. Då var det bara sommarfiske som gällde. Jag flyttade till Västerås när jag var 15 år. Under de åren jag bodde där blev det inte mycket fiske.

Efter flytten till Alfta i slutet av 70-talet väcktes mitt fiskeintresse och då var det vinterfisket som gällde. Mina släktingar arrangerade en årlig pimpeltävling på sjön Långrösten. Tre av mina morbröder som var med då var etablerade tävlingsfiskare. Av de fick jag lite tips på hur man ska få abborrarna att nappa. Jag fick en bra placering på tävlingen och sen var jag fast.

Jag började åka på andra tävlingar som anordnades i distriktet och gick med i Woxnadalens sportfiskeklubb. Så fort isarna lagt sig är det pimpeltävling som gäller, nästan varje lördag och söndag.

Under vinterns helger är det bara på julafton och nyårsdagen som jag inte fiskar. Med undantag för den senaste ”Coronavintern” då vi inte fick arrangera tävlingar som man brukar göra.

Birgittas 10 bästa tips

  1. Lös fiskekort.
  2. Ha varma kläder och skor så att du inte fryser, och om det är blankis behöver du broddar.
  3. Isdubbar är ett måste.
  4. Försäkra dig om att isen bär och fiska helst inte ensam. Var extra försiktig vid in- och utlopp, där är isen ofta svag.
  5. Ha en bra isborr med vassa skär. Så fort du kommit igenom isen drar du upp borren. Om skäret nuddar botten så tappar det skärpan. Borra alltid fast borren i isen. Den ska inte ligga lös. Då är det lätt att ramla och skada sig på den.
  6. Det är bra att ha flera pimpelspön som är utrustade med olika pirkar eller blänken.
  7. Vid abborrfiske, garn- eller limkrok, behövs inget agn på kroken. Fiskeshopparna har bra tips på vad som är gångbart för olika typer av fiske.
  8. Ha något att sitta på, jag föredrar ”fiskeskrylla”.
  9. Om det inte nappar så måste man flytta sig och leta fisken på andra ställen.
  10. Man säger aldrig ”lycka till!” till en fiskare. Det betyder otur. Man säger istället ”skitfiske!”

Senast uppdaterad