Kontakt
Två schackbräden med pjäser på.

Tvingas tänka i flera led

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Helena Rohlin.

Det råder schackfeber på Celsiusskolan och elever samlas i grupper kring pågående matcher. ”Jämför det med att alla sitter och kollar i sina mobiler”, säger skolans schackmentor, Jens.

Hur kom det sig att schackklubben Celsiuspjäserna bildades på skolan?

– Förra året efterfrågade några elever klubbar som amerikanska skolor kan ha och då var det någon som sa att en schackklubb vore häftigt. Då var det bara att ta på sig tänkarmössan och fräscha upp schackkunskaperna som legat vilande de senaste … 20 åren? Konceptet schack på raster och efter skolan är helt underbart om du frågar mig, säger Jens.

Fyra tonåringar spelar schack runt ett bord.

Amir, Hamed, Vidar och Vilgot har tagit på sig tankemössorna.

Jens Hedman.

Schackmentor Jens Hedman.

Schack har trendat på TikTok och förutom nöjet stärker det också personers logiska tänkande och koncentrationsförmåga, de som spelar lär sig strategier och tvingas tänka i flera led. Hamed tycker att en bra grej med schack är att träffa många nya kompisar och hans dröm är att spela mot Magnus Carlsen som alla som spelar schack tycks ha råkoll på. Det har arrangerats en stor schackturnering på skolan och den vanns av Vilgot Boman Simonsson.

– Jag blev intresserad av schack när jag såg matcher på Youtube. Schack är bra för att allt som sker på brädet motsvarar hur man själv spelar. Om jag gör misstag är det mitt eget.
Vilgot är en av få som har vunnit i schack över Jens, vilket schackmentorn inte uppskattar.

– Det är otroligt vad några håller på och springer om mig, jag hade enbart en förlust tidigare, och nu är jag uppe i att ha förlorat mot fyra elever, vilket är en skandal!

De elever som hamnade i topp i schackturneringen går alla i årskurs 9. Amir och Hamed tror absolut att de kommer att fortsätta spela schack i gymnasiet även om det då kanske sker online.

Vidar är däremot osäker.

– För att bli bättre måste man lägga ner mycket tid så nu spelar jag inte så ofta, men jag älskar att vinna! Det är kul att MOSA!

Fakta

Jens Hedman

Ålder: 34.
Familj: Dottern Isabella 8 år (som också är intresserad av schack)
När du inte jobbar? Kollar schackklipp på Youtube, gymmar och rättar prov.
Favoritcitat: ”Jag är inte bara bäst på allt, jag är ödmjuk också.
Världens bästa film? Sagan om ringen-trilogin.
Beundrar? I schackvärlden: Magnus Carlsen!

Amir Ali Abdelrahim

Ålder: 15 år
Schack eller biljard? Schack!
Säg en bra låt: Ice Spice, Princess Diana

Hamed Beigi

Ålder: 16 år
Favoritspel: Nyach Warrior

Vidar Andersson

Ålder: 16 år
Bästa film: Inception

Vilgot Boman Simonsson

Ålder: 16 år
Favoritspel: CS:GO

Senast uppdaterad