Kontakt

Vandringsstråk & cykelleder i Ovanåkers kommun

Text: och foto: Christian Olars.

Att vandra eller cykla är ett perfekt sätt att upptäcka naturen, och det bästa är att det alltid finns mer att utforska och upptäcka. I Ovanåkers kommun är det alltid nära till magiska naturupplevelser i hälsingeskogarnas skiftande natur- och kulturlandskap. Vi har samlat ett urval av de vandringsstråk och cykelleder som finns.

Lekfull karta över kommunen med siffror och symboler som visar var vandringslederna ligger.

1. Gruvleden

9,5 km vandring
En vandringsled som följer gamla stigar och kärrvägar från masugnsruinen i Voxnabruk och upp till den gamla gruvmiljön på Gymåsberget. Leden går genom vacker gammelskog med sällsynta orkidéer och passerar flera gruvhål.

2. Naturstigen

3 km vandring
Vacker och lättvandrad stig som är lämplig för hela familjen. Stigen går delvis på den natursköna åsen Galtryggen och längs med stigen finns flera skyltar med information om djur och natur i området.

3. Ormtjärnsbanan

5, 8 och 10 km MTB
Fantastiska MTB-stigar som går över tallhedarna vid Ormtjärn utanför Voxna. 5 km-banan är relativt flack och lättcyklad medan 7,5- och 10 km-barnorna är lite tuffare och mer kuperade.

4. Homnabanan/Stenatjärnarna

5 km MTB/vandring
Lovordad MTB-bana. Fantastiska naturstigar som går över de vackra omgivningarna med tallhedar, rullstensåsar och flera jätteflyttblock och små tjärnar. Stigarna är också perfekta för den som vill vandra.

5. Borgenbanan

5 km MTB
En fin MTB-bana som är lite mer krävande. Stigarna är riktigt fina och bjuder på tuffa stigningar men också på vacker utsikt.

6. Kygelvallen

2,5 – 25 km MTB/vandring
Från Kygelvallen utgår både MTB-spår (6 km) och flera motionsspår och vandringsleder som Torparrundan (25 km) och Bergsborundan (16 km). Här finns även en särskild MTB-bana för barn och tillgång till bl.a. toalett/dusch och grillplats.

7. Vikebergsleden

15 & 20 km MTB/vandring
Små, mysiga skogsstigar som mestadels är lättvandrade, men bitvis kuperade. Stora delar av lederna går att cykla med MTB (för vana cyklister). Vid crossbanan i Viken finns en särskild slinga för MTB (ca 4,5 km) markerad med blå pilar.

8. Flottarleden

7 km vandring
Vacker vandringsled längs Voxnan mellan Runemo och Söräng. Leden som passar hela familjen, med fina utsiktsplatser och med möjlighet att bada, grilla och fiska.

9. Finnskogsleden

35 km vandring
Här bjuds du på en härlig vandring genom fina naturreservat med djupa skogar, blånande berg, blöta hjortronmyrar och kulturhistoriska omgivningar. Leden lämpar sig väl för en flerdagarstur.

10. Eggaspåret

7,5, 10, 15, 22 & 30 km vandring/MTB
Eggaspåret, som utgår från Skålsjögården, är en vacker vandringsled som tar dig djupt in i Hälsingeskogarna. Leden kan delas upp i flera olika sträckor och delar av spåret är även perfekt för MTB.

11. Häsborundan

5 km vandring
Från Häsbo kan man vandra en kortare del av Eggaspåret längs med Häsbosjön och den kniveggsformade rullstensåsen ”Egga”. Ledsträckningen uppe på åsens krön är omvittnad som det finaste vandringsstråket i Ovanåkers kommun.

12. Cykelstigarna i Svabensverk

17 km MTB/vandring
Fina cykelstigar som slingrar sig fram i de djupa hälsingeskogarna i gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna. Det är någon speciellt att cykla och vandra efter de 100-åriga cykelstigarna i Svabensverk som anlades för skogsbrukets behov.

Naturkartan

För tydligare kartor och fler tips på äventyr i Ovanåkers kommun så rekommenderar vi Naturkartan, som är en digital guide som finns både som app och hemsida:
naturkartan.se/voxnadalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad