Kontakt

Vill bli ihågkommen som en av de bästa

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Christian Olars.

Det finns inte ett spår av divafasoner trots att Jesper redan som 20-åring är en gudabenådad bandyspelare. Som bandysupporter känns det bra att han under intervjun skämtar mycket och med värme om lagkompisarna.

Lite sent påtänkt, men grattis till SM-guldet.

– Det var häftigt och mitt första SM-guld med A-laget inför en publik. Det är fantastiskt att vinna ett SM-guld, men matcher som den fjärde avgörande när vi vinner mot AIK på straffar är också roliga.

Vi kan inte prata med dig utan att nämna det faktum att du var en supertalang inom många idrotter.

– Någon supertalang var jag väl inte, men det var nära att jag valde att satsa på fotbollen. Jag ändrade till bandyn den sista dagen för omval inför gymnasievalet. Jag fick lite kalla fötter inför att flytta och tänkte att fotboll är en så stor sport att det är få som tar sig igenom nyckelhålet och blir toppspelare. Jag har aldrig ångrat det val jag gjorde, men det har ändå känts lite när jag ser att de jag gick på Future Teams-läger* med nu spelar i AIK och i klubbar i Europa. Lite tankar som att ”jag var ändå där”.

Det är lite kul med kläder

Jesper Granqvist sitter på en trätrappa.

Jesper Granqvist.

Vilken är din inställning till försäsongen?

– Kul! Det är skönt att vara på isen men det är skönt att göra någonting annat också. Vi har inte något typiskt upplägg med skivstång eller att springa två mil, men vi har mycket annat stället. Redan som 3-åring fick han en guldhjälm av Per Hellmyrs som fortfarande är en av Jespers idoler trots att de nu spelar i samma lag.

Drömmar?

– Att få ett jobb som jag vill gå till och inom bandyn är det såklart att bli ihågkommen som en av de bästa. Närmast är det att jag både vill åka till Spanien med Lea men också få till ett besök hos min syster i USA med familjen under det kommande året.

Jesper är rolig att prata med, han avslöjar att Oscar Löfström har sämst musiksmak i laget och att det är den yngste spelaren som – med bravur – styr musiken i omklädningsrummet. Han framstår som ödmjuk trots att så många tycker att han är en fröjd att se på bandyplanen.

Du är ung, hur hanterar du alla lovord?

– Det är jättekul att höra, men jag vet själv när jag har gjort någonting bra eller mindre bra oavsett vad som sägs eller skrivs. Jag tror att jag kan hantera det.

En namnskylt som det står "44 jesper Granqvist" på sitter på en klädhylla.

Jespers namnskylt var nära att inte hamna i omklädningsrummet i Edsbyns bandyarena, om han istället hade valt att satsa på fotbollen.

Anar vi ett klädintresse?

– Ja, det är lite kul med kläder. Förut var jag kanske mer intresserad av märken och ganska uppklätt, men nu gillar jag mer avslappnade kläder och gärna second hand. Jag har hittat en del i vintagebutiker i Spanien och jag gillar set av olika slag. Det är roligt att experimentera med kläder.

Guilty pleasure-käk?

– Jag är inte så noga med maten utan det är viktigare att äta mycket. Det har också visat sig att många elitidrottare äter för lite fett och kolhydrater, men det går ju inte att stoppa i sig mazariner hela dagarna. Om jag väljer något onyttigt får det gärna vara Peanut Butter Cup. Jag älskar jordnötssmör och äter det med gröt och banan varje dag.

Latar du dig någon gång?

– Ja, jag älskar att bara slappa och kolla på serier med Lea. Serien Suits har jag sett två gånger.

Världens bästa idrottare?

– Messi och Federer, men också Michael Jordan även om han var fascinerande på ett annat sätt. Han kunde utsätta andra men han ställde lika hårda krav på sig själv. Messi och Federer är mer den typen av idrottare som låter prestationerna tala för sig själva.

Vad vet vi inte om dig?

– Jag trivs med att veta att ni inte vet allt om mig, svarar Jesper och ler klurigt.

*Future Team är en landslagsverksamhet för unga spelare med sen fysisk mognad där syftet är att fånga upp talanger som har mycket god spelförståelse, bra teknik och mentala kvaliteter.

Jesperfakta

Namn: Jesper Granqvist

Ålder: 20 år

Bor: I Roteberg

Familj: Sambo Lea och mamma, pappa och syster.

Gör: Studerar ekonomi och spelar bandy i Edsbyns A-lag och i U21-landslaget.

Senast uppdaterad