Kontakt

Föräldrar

Genom att prata, sjunga, berätta och läsa högt för ditt barn stimulerar du inte bara ditt barns språkutveckling utan tillsammans kan ni utforska och uppleva ett helt universum!

Biblioteket har en mångfald olika medier som du kan låna till ditt barn. Böcker, ljudböcker och CD-skivor med rim och ramsor, musik och sagor, DVD-filmer, tidningar och tidskrifter.

Som förälder har du också böcker och tidskrifter som vänder sig just till dig. Böcker om graviditet, barns utveckling och uppfostran, namnböcker, medicinska böcker, tidskrifter som "Vi föräldrar" och "Råd och Rön" med mera.

Nyblivna föräldrar

Biblioteket inbjuder till en föräldragruppsträff som bokas via sköterskan på BVC. På dessa träffar ger bibliotekarien boktips, visar biblioteket och pratar om barns språkutveckling.

I broschyren ABC-droppar, som delas ut av din BVC-sköterska, kan du läsa om barns språkutveckling under olika åldrar. Broschyren finns i fem foldrar och varje folder är anpassad till barnets förväntade nivå. Foldrarna innehåller även boktips på barnböcker och böcker om barns språkutveckling.

Alla nyfödda barn i Ovanåkers kommun får som gåva De små barnens bok. Boken innehåller rim och ramsor, sånger och sagor. Genom din sköterska på BVC får du ett presentkort, som du sedan lämnar på biblioteket när du hämtar boken. Boken Knacka på! finns som valbart alternativ. Familjer med finsk anknytning kan även få ett finskt språkpaket.

 

50 böcker du inte får missa

"Böckerna du inte får missa - 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år" är ett häfte med förslag på bra och inspirerande böcker för barn och föräldrar att läsa tillsammans. Böckerna i häftet följer barnets utveckling från cirka 3 års ålder till 6 års ålder. De första böckerna i häftet har många bilder och enkel handling. Efter hand blir böckerna lite svårare. Titlarna i häftet är utvalda av tre barnbibliotekarier från HelGe-biblioteken.
Häftet (med alla titlar, samt fler instruktioner och tips) finns att hämta på alla bibliotek i länet, och det går också att ladda ner i PDF-format på www.helgebiblioteken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
När barn och föräldrar har läst 25 böcker är ni välkomna till biblioteket för att hämta en bokpresent, och när alla böcker från listan är lästa får barnet ytterligare en bokpresent!

Föräldrar till sexåringar

Tillsammans med sin förskoleklass besöker din sexåring biblioteket. Ditt barn får bekanta sig med biblioteket och får även ett lånekort inför den kommande skolgången. Barnböcker och böcker lånade av barn under 18 år får inga förseningsavgifter.

Föräldrar till skolbarn

Biblioteket har lästräningsböcker för ditt nyblivna skolbarn, både i form av nybörjarböcker, Bok och CD och Daisy. Bok och CD innebär att barnet lyssnar och följer med i texten samtidigt. Lästräningsböcker eller lättästa böcker finns inte bara för nybörjare utan för alla åldrar.

Fortsätt att läsa högt för ditt barn även om barnet klarar att läsa själv! Det finns många roliga, spännande och bra kapitelböcker att läsa ur och dessutom ljudböcker att låna.

Föräldrar till barn med andra språk

Som förälder till ett barn med annat språk uppmuntras du till att tala med ditt barn på ditt eget språk. Om barnet får ett rikt första språk har det lättare att lära sig andra språk.

BVC-broschyren Välkommen till biblioteket länk till annan webbplatsinformerar om vikten av att stimulera barns språkutveckling. Informationen finns även på lätt svenskalänk till annan webbplats och på många olika språk, tex arabiskalänk till annan webbplats, somaliskalänk till annan webbplats, spanskalänk till annan webbplats och engelskalänk till annan webbplats.

Biblioteken har ett eget bestånd av böcker på engelska, franska, tyska, spanska arabiska, persiska, thai, tigrinja och många andra språk. Vi lånar dessutom in böcker från Internationella Biblioteket länk till annan webbplatsi Stockholm, som har böcker och medier på många olika språk. Säg till om det är något språk du saknar så köper vi in eller lånar det du vill ha från ett annat bibliotek.

Kod-Knäckarnaslänk till annan webbplats hemsida hittar du filmen "Hitta Språket" om hur du som förälder kan arbeta med ditt barns språkutveckling på många olika roliga sätt. Filmen finns förutom på svenska även tillgänglig att se på arabiska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska.

Föräldrar till barn med funktionsvariationer

På biblioteket finns böcker och media som, förutom att väcka läslust, är anpassade till barn som har svårt att läsa på vanligt sätt.

Språkpiller
Barnbibliotekarier och logopeder har tillsammans valt ut böcker som kan användas för språklig träning och stimulans för barn med försenad språkutveckling. Böckerna är uppmärkta med språkpillerburkar på framsidan och står i en särskild språkpillerhylla.

Äppelhyllan
äppelhyllan har vi samlat olika sorters böcker och media om och för barn med någon form av funktionsvariation som läs- och skrivsvårigheter, hörselskada, rörelsehinder eller synskada.

Lästips

Nya böcker för dig som är förälder:

Dof

Sluta skrik för fan

Haawind, Malin

Dofa

Lek istället för bråk

Mannberg, Lisa

Dofa

Bära barn : en guide till att bära barn i bärsjal och bärsele      

Wilms, Rebecca

Dok

Sitta stilla som en groda : mindfulness för barn 5-12 år

Snel, Eline

Ead

Läxhjälp : familjens guide till effektiv och rolig läxläsning

Alm, Pernilla

Oac

Fältguide för bonusfamiljen

Herngren, Moa

Ohj

Brev till en nybliven förälder : ett feministiskt manifest ...

Adichie, Chimamanda

Qca

Barnkalas

Boart, Sandra

Qcab

Första hjälpen vid matbordet

Ask, Sara

Qcca

Sticka enkelt till barn

Tiselius, Stina

På Edsbyns bibliotek har vi en föräldrahylla med böcker som passar bra till dig som är eller ska bli förälder.

Tips på bra barnböcker hittar du på HelGebibliotekens barnsidalänk till annan webbplats!

Finns boken inne? Sök i vår katalog på webben www.helgebiblioteken.selänk till annan webbplats

Webblänkar

Kontakt

Edsbyns bibliotek

Tfn: 0271-571 50, utlån
Tlf: 0271-571 51, info
E-post edsbyns.bibliotek@ovanaker.se

Alfta bibliotek

Tfn: 0271-572 70
E-post alfta.bibliotek@ovanaker.se

Senast uppdaterad 2018-11-23 15.04

Tyck till om sidan