Kontakt

Föräldrar

Genom att prata, sjunga, berätta och läsa högt för ditt barn stimulerar du inte bara ditt barns språkutveckling utan tillsammans kan ni utforska och uppleva ett helt universum!

Bilderbokshylla med böcker i olika genrer.
Bilderbokshylla med böcker för småbarn.

Biblioteket har en mångfald olika medier som du kan låna till ditt barn. Böcker, ljudböcker och CD-skivor med rim och ramsor, musik och sagor, DVD-filmer, tidningar och tidskrifter.

Som förälder har du också böcker som vänder sig just till dig. Böcker om graviditet, barns utveckling och uppfostran, namnböcker, medicinska böcker med mera.

Nyblivna föräldrar

Biblioteket inbjuder till en föräldragruppsträff som bokas via sköterskan på BVC. På dessa träffar ger bibliotekarien boktips, visar biblioteket och pratar om barns språkutveckling.

I broschyren ABC-droppar, som delas ut av din BVC-sköterska, kan du läsa om barns språkutveckling under olika åldrar. Broschyren finns i fem foldrar och varje folder är anpassad till barnets förväntade nivå. Foldrarna innehåller även boktips på barnböcker och böcker om barns språkutveckling.

En rosa ABC-bok
En orange ABC-bok
En blå ABC-bok
En gul ABC-bok
En grön ABC-bok
Omslagsbild för boken Knacka på.

Alla nyfödda barn i Ovanåkers kommun får som gåva boken Knacka på! eller Lilla djungelboken. Genom din sköterska på BVC får du ett presentkort, som du sedan lämnar på biblioteket när du hämtar boken.
Familjer som tillhör någon av de nationella minoriteterna kan även få ett språkpaket på minoritetsspråket.

 

50 böcker du inte får missa

"Böckerna du inte får missa - 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år" är ett häfte med förslag på bra och inspirerande böcker för barn och föräldrar att läsa tillsammans. Böckerna i häftet följer barnets utveckling från cirka 3 års ålder till 6 års ålder. De första böckerna i häftet har många bilder och enkel handling. Efter hand blir böckerna lite svårare. Titlarna i häftet är utvalda av tre barnbibliotekarier från HelGe-biblioteken.
Häftet (med alla titlar, samt fler instruktioner och tips) finns att hämta på alla bibliotek i länet, och det går också att ladda ner i PDF-format på www.helgebiblioteken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När barn och föräldrar har läst 25 böcker är ni välkomna till biblioteket för att hämta en bokpresent, och när alla böcker från listan är lästa får barnet ytterligare en bokpresent!

Föräldrar till sexåringar

Tillsammans med sin förskoleklass besöker din sexåring biblioteket. Ditt barn får bekanta sig med biblioteket och får även ett lånekort inför den kommande skolgången.

Föräldrar till skolbarn

Biblioteket har lästräningsböcker för ditt nyblivna skolbarn, både i form av nybörjarböcker och Bok och CD. Bok och CD innebär att barnet lyssnar och följer med i texten samtidigt. Lästräningsböcker eller lättästa böcker finns inte bara för nybörjare utan för alla åldrar.

Fortsätt att läsa högt för ditt barn även om barnet klarar att läsa själv! Det finns många roliga, spännande och bra kapitelböcker att läsa ur och dessutom ljudböcker att låna.

Föräldrar till barn med andra språk

Som förälder till ett barn med annat språk uppmuntras du till att tala med ditt barn på ditt eget språk. Om barnet får ett rikt första språk har det lättare att lära sig andra språk.

Biblioteken har ett eget bestånd av böcker på engelska, franska, tyska, spanska arabiska, persiska, thai, tigrinska och många andra språk. Vi lånar dessutom in böcker från Mångspråkiga lånecentralen i Stockholm, som har böcker och medier på många olika språk. Säg till om det är något språk du saknar så köper vi in eller lånar det du vill ha från ett annat bibliotek.

Kod-Knäckarnas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hemsida hittar du filmen "Hitta Språket" om hur du som förälder kan arbeta med ditt barns språkutveckling på många olika roliga sätt. Filmen finns förutom på svenska även tillgänglig att se på arabiska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska.

Föräldrar till barn med funktionsvariationer

På biblioteket finns böcker och media som, förutom att väcka läslust, är anpassade till barn som har svårt att läsa på vanligt sätt.

Äppelhyllan
äppelhyllan har vi samlat olika sorters böcker och media om och för barn med någon form av funktionsvariation som läs- och skrivsvårigheter, hörselskada, rörelsehinder eller synskada.

Lästips

Nya böcker för dig som är förälder:

Lästips

Signum

Titel

Författare

DofaHur tänker mitt barn?

Carey, Tanith

Dofa

Få familjen att funka

Edfelt, David

Dofa

Lek & skapa & läs


Dofa

Självkänslans tid : 6-13 år

Montgomery, Hedvig

QcaaSnabbt, gott & billigt : superenkla recept för dagens alla måltiderWarsén, Jenny
QccaaSticka till barn
Nöldeke, Marisa
RaStark, glad, mamma : träning, kost ochhälsa för nyblivna mammorWigbrant, Maria
VeoNär livet svänger : för föräldrar till barn och unga med diabetesPetrini, Isabel
VgaTvillingbokenNylén, Susanne
uXqjBabblarnas låtarRask, Johan

På Edsbyns bibliotek har vi en föräldrahylla med böcker som passar bra till dig som är eller ska bli förälder.

Tips på bra barnböcker hittar du på HelGebibliotekens barnsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Finns boken inne? Sök i vår katalog på webben www.helgebiblioteken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webblänkar

Kontakt

Edsbyns bibliotek

Telefon: 0271-571 50, utlån
Telefon: 0271-571 51, info
E-post edsbyns.bibliotek@ovanaker.se

Alfta bibliotek

Telefon: 0271-572 70
E-post alfta.bibliotek@ovanaker.se

Senast uppdaterad