Kontakt

Pedagoger

Ibland kan en och samma text lånas som vanlig bok, lättläst bok, ljudbok, Daisy, punktskriftsbok, e-bok, e-ljudbok eller film.

Bilderbokshylla med böcker i olika genrer.
Bilderbokshylla med böcker för småbarn.

Anpassad litteratur

I biblioteket hittar du böcker och andra media för barn och ungdomar som anpassats utifrån två huvudkriterier: ålder och funktionsvariation.

Tre barn, som använder berättarbordet.


Berättarbordet

Edsbyns bibliotek har ett berättarbord, som skolor, förskolor och andra institutioner kan låna. Bordet är skapat av författaren och illustratören Mattias Gordon, och det stimulerar eget skapande av berättelser. Det är gratis att låna, men den institution som lånar berättarbordet ansvarar för transporten till/från biblioteket.

Biblioteksbesök

Förskolan
Förskolan är välkommen att besöka biblioteken på dess öppettider, men om det inte passar går det att kontakta biblioteken för bokning på annan tid.

Förskoleklasser
Biblioteket tar emot förskoleklasser för visning av biblioteket och för utdelande av lånekort inför skolgången. Kontakta biblioteken för bokning av biblioteksbesöket.

Skolan
Biblioteken i Alfta och Edsbyn tar regelbundet emot elever för besök. Kontakta respektive bibliotek för bokning av klassbesök.

Bokkassar

Biblioteket sammanställer färdiga bokkassar, som placeras på de förskolor som vill och har plats att ta emot dem. Kassarna innehåller böcker för barn i olika åldrar och får lånas hem av föräldrarna.

Böcker på andra språk

Vi har ett eget bestånd av böcker på andra språk, som engelska, spanska, arabiska, tigrinska och övriga språk som talas i kommunen. Har du elever som talar andra språk tar vi hem depositioner från Internationella biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och köper eller lånar in böcker som du eller eleverna efterfrågar. All mångspråkig litteratur, som finns på övriga HelGe-bibliotek, går att låna.

Flanosagor

Edsbyns bibliotek har en uppsättning med flanosagor, som skolor och förskolor kan låna. Kontakta biblioteket om ni vill låna!

Förteckning över bibliotekets flanosagoröppnas i nytt fönster

Föreläsningar

Biblioteket ordnar ibland föreläsningar och workshops för lärare och/eller förskolepersonal. Har du något förslag på en bra föreläsare? Kontakta gärna oss i så fall!

Författarbesök

Biblioteket ordnar varje år ett författarbesök för kommunens årskurs 5. Lämna gärna in förslag på författare ni skulle vilja ha besök av! De senaste åren har vi haft besök av Camilla Lagerqvist, Jesper Tillberg, Malin Stehn, Johan Unenge, Ingela Korsell och Petrus Dahlin. Våren 2021 kommer Katarina Genar!

Klassuppsättningar

Biblioteket har klassuppsättningar av barn- och ungdomsböcker. Kontakta oss om du är intresserad av att låna!

Förteckning över bibliotekets klassuppsättningar

Läs en film

”Läs en film” är ett praktiskt och pedagogiskt material som riktar sig till pedagoger i förskola upp till gymnasiet samt deras elever. Materialet består av väskor packade med en klassuppsättning böcker, film samt en studiehandledning att använda i klassrummet. Väskorna lånas ut av Mediecentrum i Bollnäs och Kulturcentrum i Sandviken, i samarbete med Kultur Gävleborg. Information om "Läs en film" på Region Gävleborg webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läsecirklar

Biblioteket hjälper till att ordna läsecirklar i klasserna. Vi har grupp- och klassuppsättningar av böcker och köper även in nya titlar på efterfrågan.

Läsfrämjande arbete

Lästips

Nya böcker för dig som är pedagog:

Lästips

Signum

Titel

Författare

Eab

Läslust i en digital tid : tips & inspiration för lärare & skolbibliotekarier

Basaran, Hülya

Ev

Läscoachens ABC

Björsell, Maria

Eab

Att arbeta med tema i förskolan

Doverborg, Elisabet

Eab

Guide till att läsa och skriva poesi : arbeta med poesi i undervisningen

Edvardsson, Jenny

Eab

Den betydelsefulla högläsningen : med barn i förskolan

Heimer, Maria

Eab

Lärande genom skönlitteratur : djupläsning, förståelse, kunskap

Ingemansson, Mary

Eab

Litteraturdidaktik

Nordberg, Olle

Eab

Språkarbeta : systematiskt, lekfullt och utforskande

Sandø, Heidi

Eu

Pojken med extra allt : hur lärare kan möta adhd och autism

Skytte, Alexander

Tips på bra barn- och ungdomsböcker hittar du på HelGebibliotekens barnsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

Finns boken inne? Sök i vår katalog på webben www.helgebiblioteken.se
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Läsning av PENpalbok med PENpalpenna.


PENpal

PENpal är en kombinerad mp3-spelare och scanner som kan ”läsa” vissa böcker högt sida för sida. Biblioteken har PENpals till utlåning och ett utbud av PENpalkompatibla böcker på olika språk. Ljudfilerna laddas ner gratis från internet. Kontakta biblioteket om du vill veta mer om PENpal!

En Bee-bot, en robotmus och en Blue-bot.


Programmerbara minirobotar

Biblioteken i Alfta och Edsbyn har programmeringsbara minirobotar (Bee-bot, Blue-bot och robotmöss) och några olika mattor, som används som banor till robotarna. Kontakta biblioteket om ni vill låna till er skola eller förskola!

Skollån

Som lärare har du möjlighet att få skollån och få längre lånetid på böcker som du använder i undervisningen.

Språkväskor och temaväskor

Biblioteket lånar ut temaväskor kring olika barnboksfigurer till förskolor och skolor. Innehållet i temaväskorna varierar, men de innehåller alltid en bok, ofta en docka/figur och ett spel eller pussel. CD-skivor och flanosagor förekommer också.
Språkväskorna är inköpta från Hatten förlag och innehåller material för olika typer av språkträning. Läs mer om språkväskorna på www.hattenforlag.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tips

Användbara databaser på biblioteken för skolbruk är bland annat Alex, Landguiden och Ne. Biblioteket har kommunabonnemang på författarlexikonet Alex och på Landguiden, vilket innebär att även skolorna har tillgång till databaserna. Kontakta biblioteken för inloggningsuppgifter.

Webblänkar

Barnens MTM länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Information, bibliotekskatalog, lästips.
En bro av poesilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
UR Play-serie med gestaltade dikter för målgrupp åk F-3, inklusive lärarhandledning.
Myndigheten för tillgängliga medierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (MTM)
Bibliotekskatalog, information, lästips med mera.
Internationella biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök böcker på olika språk och beställ dem via vårt bibliotek.
Orka pluggalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
UR Play-serie om läsning och läsförståelse för grundskolan 7-9, inklusive lärarhandledning.
Surfa lugntlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Råd och tips om ungas nätvanor. Surfa lugnt arbetar för att höja vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på internet.
Tips till pedagogerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lektionsmaterial, lärarhandledningar och pedagogiska verktyg som hjälper dig och dina elever att hitta rätt i dagens medielandskap. (Statens medieråd)
8 sidor länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lättlästa nyheter på 8 sidor.

Kontakt

Karin Lindh
Barnbibliotekarie
Tfn 0271-571 55

Edsbyns bibliotek
Tfn 0271-571 50, 571 55

Alfta bibliotek
Tfn 0271-572 69

Senast uppdaterad