Författaren Lena Ollmark, mot en mörk bakgrund med gula blixtar.

Skräck, fasa och mardrömmar – ett författarbesök med Lena Ollmark

Lördag 16 mars på Edsbyns bibliotek.

Varmt välkommen till Edsbyns Bibliotek på författarbesök med spökhistorier och rädslor i fokus! Dagen börjar med att Lena Ollmark berättar om hur hon började älska skräck som barn och hur hon tänker när hon hittar på spökhistorier. Var kan man få idéer ifrån när man skriver dem? Hur utvecklar man intressanta huvudpersoner och hur får man läsaren att tro på spöken? Och vad betyder egentligen det där man alltid får höra om att en historia ska ha en början, en mitt och ett slut?

Med ett gäng olika berättelser som grund lotsar Lena oss igenom skräckens mest spännande, rysliga och roliga vrår. Kan det vara bra att vara lite rädd ibland? Hur kan man lära sig att hantera spöken och monster? En bra grej med att bli rädd är att man då alltid har chansen att vara modig också!

► Lördag den 16 mars klockan 14.00

Plats: Långgatan 31, Edsbyn

Åldersgräns: Från 7 år, men passar både barn och vuxna

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

 

Mellan den 12 och 20 mars spelas Folkteatern Gävleborgs teaterrysare Den hiskeliga berättelsen om Liten för alla elever i årskurs 2–4 i Ovanåkers kommun.

Föreställningen är baserad på Lena Ollmarks bok Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han.

Om Lena Ollmark:

Lena Ollmark är född 1968 och uppvuxen bland hallon och älgar på Munsö utanför Stockholm. Redan tidigt fascinerades Lena av skräck och rysare – och att just läskiga berättelser faktiskt kan ge dig ett rus. Enligt henne väcker moderna spökhistorier ofta empati och hon menar att de dessutom kan fungera som ett vaccin mot dumhet. Sedan 1995 har Lena försörjt sig på att skriva. Det har blivit många olika typer av texter och genrer – från humorböcker och animerade tv-serier som Nasse och Lilla Spöket Laban till journalistik om populärpsykologi, dramatik för teaterscenen och ett operalibretto. Men främst skriver hon spökhistorier – och oftast för de yngre skräckfantasterna. Som barnboksförfattare gör Lena kontinuerligt författarbesök ute i skolor och pratar med främst mellanstadieelever om spökhistorier. Just nu är hon aktuell som manusförfattare till ett par av avsnitten i SVT:s storsatsning Historien om Sverige.

Om Den hiskeliga berättelsen om Liten, av Cecilia Wernesten:

En teaterrysare från 7 år. Liten, Mamma och Pappa är på väg till Morfar, men när de kommer fram är något fel. Med Morfars katt Smulan som enda sällskap ger sig Liten ut i natten för att ta reda på vad som är i görningen. Fritt efter Lena Ollmarks bok ”Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han”. Regi: Björn Johansson.

Urpremiär på Folkteatern Gävleborg den 9 februari 2024 som skolföreställning. Spelas som skol- och familjeföreställning på turné i länet under våren.

Läs mer här: https://folkteaterngavleborg.se/program/den-hiskeliga-berattelsen-om-liten/ Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad