Världsbokdagens logga

Vi firar världsbokdagen på Edsbyns bibliotek

Utdelning av böcker lördag 23 april.

Världsbokdagen är en temadag instiftad av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter. Temadagen infaller 23 april varje år.
Idén kommer ursprungligen från en valenciansk författare Vicente Clavel Andrés som en väg att fira Miguel de Cervantes, vars dödsdag troddes vara den 23 april, liksom William Shakespeares, fast med olika kalendrar. Den 23 april är en minnesdag för många fler författare.
I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april, genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog International Publishers Association en internationell dag, och Spanien lämnade förslaget till Unesco.

På Edsbyns bibliotek firar vi världsbokdagen 2022 genom att skänka böcker till våra besökare. Det är nya böcker som vi fått i gåva genom Statens Kulturråd. Så kom och hämta en bok eller två!

Källa: Wikipedia.

Senast uppdaterad