Kontakt

Bygger hus med fokus på ekonomi & långsiktighet

Anders Wängefors och Azra Avdic uppfyller en dröm. Att bygga hus med skogen precis utanför knuten.

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Christian Olars

Anders Wängefors och Azra Avdic uppfyller en dröm. Att bygga hus med skogen precis utanför knuten.

– Vi ville ha en skogstomt och bo avsides men med cykelavstånd till Edsbyn. Vi åkte runt på olika platser tills vi hittade den här. Att vi fick en fin utsikt är en bonus då detta inte var vår prio. Det finns så många vackra skogstomter i kommunen men här fick vi även närhet till en redan befintlig väg och friluftsområde, säger paret.

”Man kan likna ett självförsörjande hus med att det går att köpa ekologiska morötter på affären, men att det känns bättre att odla dem själv.

Passivhus och solceller

Huset är ett så kallat passivhus som skapas av ett energieffektivt byggande, att husets värmebehov ska ligga under en viss gräns.

– Intentionen är även att installera solceller för att bli helt självförsörjande när det gäller el. Man kan likna det med att det går att köpa ekologiska morötter på affären men att det känns bättre att odla dem själv, säger Anders.
Paret har bland annat träning som fritidsintresse och hänger i Kygelvallen alla årstider. Nu kommer de få promenadavstånd dit.

– Vi ska inte ha någon gräsmatta som kräver skötsel och huset bygger vi i underhållsfria material. Vi vill lägga tiden på det vi tycker är roligt istället, som att träna och umgås med vänner och familj, säger Azra.

Anders Wängefors och Azra Avdic sitter på grunden till sitt husbygge.

Anders Wängefors och Azra Avdic stressar inte fram bygget utan prioriterar tid med vänner och familj.

Med umgänge i fokus bygger de med öppna ytor på nedervåningen. Stora fönster och högt i tak ska sudda ut gränsen mellan ute och inne. På övervåningen blir det sovrum och badrum.

Eftersom Anders och Azra inte vill göra avkall på intressen och övriga livet stressar de inte fram bygget. De veckor Anders dotter Irma bor hos dem bygger de inte på huset. Tid med familj och vänner vill de inte prioritera bort.

– Vi kommer inte ha någon tv på nedervåningen. En tv kan ta bort fokus från det viktiga, att umgås. Det är därför som rummen på nedervåningen ska sitta ihop och underlätta umgänge oavsett om man lagar mat eller slappar i soffan, säger Anders.

Inflyttning vintern 2020

Planen är att huset ska bli inflyttningsklart vintern 2020. När tidningen besöker bygget ska grunden gjutas och sen görs ett uppehåll till april 2020 då byggandet återupptas.

– Vi bygger det här huset för att vi tycker att det är roligt och är ett intresse. Det har varit Anders dröm länge. Drömmer man om något ska man göra det, oavsett vad det gäller. Det vore roligt om vi kan inspirera andra till att följa sina drömmar, avslutar Azra.

Hur går husbygget? Uppföljande artikel

Maskin vid husgrund.

Huset byggs på underhållsfria material.

Husgrund.

Nu ska grunden gjutas.

Utsikt över skog och sjö.

Den fina utsikten är en bonus.

Fakta

Namn: Anders Wängefors och Azra Avdic

Ålder: 34 och 33 år.

Gör just nu: Bygger hus, tränar och umgås. Azra har tagit tjänstledigt från sitt jobb som gymnasielärare för att läsa ekonomi. Anders är snickare både på arbetstid och fritid.

Livsfilosofi: Man lever bara en gång

Gör helst en ledig dag: Tidig morgon, stabil frukost, en friluftsaktivitet anpassad efter årstiden i goda vänners sällskap, en god vegetarisk hemlagad middag och en lugn kväll.

Viktigast: Människor. Prioritera inte bort dem.

Senast uppdaterad