Fotografi

Lim-Johan ägde under sin livstid tre kameror. Han kallade dessa för storkaméran, mellankaméran och lillkaméran.

En av Lim-Johans gamla kameror ståendes på Edsbyn MuseumFörstora bilden

En av Lim-Johans kameror finns idag på Edsbyns museum.

Skaffade kamera

Kring tiden han flyttade in i sin stuga i Kyan skaffade han sin första kamera som han kom att använda väldigt flitigt. Kort därefter köpte han ytterligare två kameror då hans intresse för fotografikonsten växte. Glasplåtarna som användes när han fotograferade framkallade han själv, det gjorde han även med bilderna i en liten skrubb han inrett som mörkrum.

Manipulerade bilder

Efter en tids fotograferande insåg han att man med olika knep kunde förändra bilderna. Detta gjorde han genom att antingen måla med svart färg på emulsionen eller så skrapade han bort emulsionen och på så sätt förändrade bilderna tills de såg ut som han ville. Ofta lade han till vackra bakgrunder bestående av berg, träd och växter. I vissa fall skrapade han bort delar av motivet som han inte var nöjd med. Det är även troligt att han i experimentsyfte gjorde detta.

Förstora bilden

Originalfoto

Samma gruppbild fast med en manipulerad bakgrund

Samma gruppbild fast med en manipulerad bakgrund

En till gruppbild med manipulerad bakgrund

En till gruppbild med manipulerad bakgrund

Var noggrann

Lim-Johan var mycket noggrann och det tog ofta en väldigt lång tid innan han var färdig att exponera, det kunde ibland ta en hel timme. Under hela tiden pratade han med sig själv under kamerans skynke. Han var mycket bestämd och ville inte att vem som helst skulle vara med på bilderna. Han var också mycket noga med att motiven skulle vara så symmetriska som möjligt. Lim-Johans fotografier innehåller ofta tidningen Ljusnan och detta beror på att han använde sig av den för att ställa in bildens skärpa.

Han blev efter en tids fotograferande mycket uppskattad och fick beröm för sina bilder. Han kunde då även livnära sig på att fotografera människor och lyckades tjäna några kronor på detta. Oftast tog han bilder på vardagliga sammanhang vilket många andra fotografer inte gjorde.

Ett gammalt fotografi från en brottningsmatch mellan Hälsingland och OsloFörstora bilden

Brottningsmatch Hälsingland-Oslo.

Lim-Johan med sitt flottarlagFörstora bilden

Lim-Johan med sitt flottarlag.

Senast uppdaterad