Kontakt

Brandvarnare

Brandvarnaren är en billig livförsäkring, den är lätt att montera och kostar lite. Att ha en brandvarnare är det viktigaste för att förebygga dödsbränder. Den ger dig också ett tidigt larm som kan vara avgörande för hur allvarlig olyckan kan bli.

I Sverige dör mer än 100 människor varje år i bränder. Den vanligaste dödsorsaken är förgiftning av brandröken. Brandvarnaren reagerar snabbt på den livsfarliga brandröken.

Livslängden på brandvarnare är normalt 7-10 år. Det finns även longlife-brandvarnare och batterier som klarar upp till 10 år.

Var sätter jag min brandvarnare?

Brandvarnaren bör sitta centralt placerad i taket, till exempel i hallen i närheten av sovrummet eftersom brandröken stiger uppåt. Se till att det finns fritt utrymme runt den.

Bor du i en villa eller stor lägenhet bör det finnas mer än en brandvarnare. Finns det flera våningar bör det finnas en på varje våningsplan.

Vanligaste brandorsakerna

Att det börjar brinna beror ofta på slarv, bristande kunskaper eller dålig uppmärksamhet. Vanliga orsaker är bortglömda levande ljus, sängrökning och torrkokning på spisen.

För att minimera risken till bränder:

  • Rök aldrig i sängen. Rökning är fortfarande den vanligaste brandorsaker till dödsbränder.
  • Kom ihåg att testa brandvarnaren med jämna mellanrum. Har du varit borta några dagar bör du kontrollera brandvarnaren vid hemkomst.
  • Byt batteri minst 1 gång/år. En bra tid att byta batteri är i samband med 1:a advent.

Olika typer av brandvarnare

  1. Den vanliga enkla varianten (mest förekommande).
  2. Seriekopplade brandvarnare (ger ett tidigt larm).
  3. Resebrandvarnare (resa, husvagn, sommarstuga etc.).
  4. Brandvarnare som kopplas in på elnätet (via batterieleminator).
  5. Brandvarnare för hörselskadade (kopplas till ljus och/eller vibration).

Kontakt

Räddningstjänsten

Snickarvägen 2
828 32 Edsbyn
Tfn 0278-54 00 00 vx
Skicka e-post

Senast uppdaterad