VMA - Viktigt Meddelande till Allmänheten

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), även kallat Hesa Fredrik, är ett systemet som används för att varna och informera allmänheten vid olyckor eller vid risk för olyckor. Systemet består av utomhuslarmet Viktigt Meddelande och meddelanden i radio och TV.

Vid gasutsläpp, stor brand eller annan allvarlig olycka, kan allmänheten i vissa tätorter varnas genom varningssignalen Viktigt Meddelande. Signalen hör du i 7 sekunder följt av 14 sekunders tystnad under minst två minuter.

När faran är över startas signalen Faran över, en 30-40 sekunder lång signal.

Signalen Viktigt meddelande och Faran över prövas kl 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Information ges i radion även vid prov.

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:
  • Gå inomhus.
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.
Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.Läs mer om Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Logotyp för 113 13 Information vid olyckor och kriser

Senast uppdaterad