En familj som visar olika sommaraktiviteter (cykling, fotboll, SUP och orientering) 

Flytta hit

Närheten till naturen och friluftsliv lockar många till Ovanåkers kommun, men det är inte det enda vi har att erbjuda. Bland annat blev våra skolor topp fem i Bästa skolkommun förra året och näringslivsklimatet är bäst i länet, igen.

Roligt att veta

Våra skolor är bra, bäst i länet och på plats fem i landet faktiskt. Det är mycket tack vare våra fantastiska lärares förtjänst!

Vår personal inom äldreomsorgen får toppbetyg av brukarna. I stort sett samtliga brukare som svarat upplever att personalen bemöter dem på ett bra sätt (99 % inom hemtjänsten och 97 % inom särskilt boende för äldre).

Statistiska centralbyrån (SCB) har undersökt i vilka kommuner flest vill bo kvar 50 år efter att de fötts där, och Ovanåkers kommun ligger i topp 10 i landet.

kollage med flera bilder från Ovanåker

Fritid

För dig som gillar friluftsliv, sporter och föreningssaktiviteter har vi mycket att erbjuda. Det brukar inte vara något problem för det är bra priser på att spela hockey, bandy, åka slalom eller kanske delta i en hembygdsförenings aktiviteter.

Det är även korta avstånd och korta köer om man till exempel vill hinna med en runda på golfbanan innan middagen. Den som är snabb (och vältränad) kan både hinna träna bandy och handboll samma kväll.

Vad tycker andra om att leva och bo här?

Här kan du läsa några artiklar om personer som bor i vår kommun.

 

För oss är närheten och enkelheten det exklusiva

Christian och Elin Olars bor i Edsbyn med sina tre barn Stina, Hilding och Nils. Friluftslivet är en viktig del i deras vardag. Vi uppskattar att vi enkelt kan komma ut i naturen efter en arbetsdag, säger Elin.

Läs hela artikeln om Elin och Christian

En familj på skidor blickar ut över Edsbyn från en slalombacke.


En annan livskvalitet

De levde ett liv som många drömmer om: förstahandskontrakt i Stockholm, statusjobb och höga löner. Men Jennie och Razi Kantorp-Weglin ville något annat. De vågade ta steget – och nu bor de bland getter och höns på en gård i Galvsbo. Det här är en helt annan livskvalitet, säger Razi.

Läs hela artikeln om Jennie och Razi

Jennie och Razi Kantorp-Wegelin umgås med sina getter i hagen.


Anders och Azra bygger passivhus i Knåda

- Det finns så många vackra skogstomter i kommunen men här fick vi även närhet till en redan befintlig väg och friluftsområdet Kygelvallen, säger paret.

Läs hela artikeln om Anders och Azra

Anders och Azra vid sitt husbygge


I skogen med Kaj Hoof

Det är häftigt att bo här uppe! Vi har ALLT! Ingen ska komma dragandes med att räkna avstånd och kilometer. Räkna tid! Det tar 2 ½ timmar från Alfta till Arlanda och SJ har flera avgångar per dygn. Utöver det har vi naturen direkt utanför dörren, säger Kaj Hoof.

Läs hela artikeln om Kaj Hoof

Kaj Hoof i skogen, porträttbild


Här kan man se himlen

Himlen! Att vi kan se så mycket av himlen när vi blickar ut. I England skyms den alltid delvis av nåt staket eller nån byggnad. Will och Charlotte älskar naturen. De pratar entusiastiskt om ljudet av aspen utanför huset och de hann bara bo här i tre veckor så såg de tre björnar passera vägen. 

Läs hela artikeln om Will och Charlotte

Will och Charlotte på brokvisten vid sitt hus

Senast uppdaterad