Kontakt

Alkohol, tobak och narkotika

Alkohol, tobak och narkotika är olika sorters droger. Definitionen av drog är att det är något som gör den som använder det påverkad, är giftigt och som man kan bli beroende av.

Alkohol

Många dricker alkohol för att det är gott, för att slappna av eller för att bli fulla. Men alkohol kan också göra att man gör saker man ångrar, hamnar i obehagliga situationer eller mår dåligt på olika sätt.

Alkohol finns i drycker som öl, vin och sprit. Många dricker det för att de tycker att det är gott och trevligt. Vid vissa tillfällen är det som att alkohol hör till. Den som säger nej kan få frågor om varför, men det får sällan den som väljer att dricka. Det kan kännas som att man inte får välja själv. En del dricker för att de känner sig osäkra eller för att minska jobbiga känslor.

Många kan dricka alkohol då och då utan att det leder till några problem. Men man kan också bli beroende av alkohol eller dricka på ett sätt som leder till problem, så kallat missbruk. Att dricka för mycket kan också leda till att man hamnar i riskfyllda situationer. Det kan till exempel vara en olycka, bråk eller misshandel, att man har sex fast man inte vill eller sexuella övergrepp. Alkohol kan även göra att man själv gör saker som man inte borde, att man begår brott, skadar sig själv eller någon annan, det kan till och med uppstå livsfarliga situationer.

Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt är man känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge och ska inte dricka alls. För att skydda den som är ung finns det åldersgränser för när man får köpa alkohol.

Läs mer om alkohol på

UMO.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tobak

Rökning

Man kan röka tobak i cigaretter, cigarrer, cigariller, pipa eller vattenpipa. Rökning kan leda till olika skador och sjukdomar, och ungefär varannan person som röker dör tidigare än vad hen hade gjort utan rökning.

Det vanligaste är att man är med kompisar första gången man röker. Man vill pröva hur det smakar och hur det känns. Kanske tycker man att det är häftigt, ser snyggt ut eller får en att passa in. Nästan ingen tycker att det smakar gott första gången.

En del röker för att verka äldre, eller känna sig självständiga. Eller för att det blir lättare att umgås med andra som röker.

Cigaretter, cigarrer, cigariller och tobak till pipor innehåller finmalda tobaksblad. Men de innehåller också många andra ämnen. I en tänd cigarett finns fler än 4000 kemiska ämnen. Några av dem:

 • Nikotin, ett gift som bara är tillåtet i tobak och i produkter som ska hjälpa den som vill sluta röka eller snusa.
 • Cyanväte, en giftig gas.
 • Kolmonoxid, en giftig gas som bland annat finns i bilavgaser.
 • Tjära, som innehåller många olika ämnen, en del av dem kan orsaka cancer. Förutom i cigaretter används tjära bland annat i asfalt och målarfärg.
 • Bly.

Det är lätt att bli beroende av rökning. Bara efter några cigaretter kan hjärnan bli beroende av nikotinet. Många av ämnena som finns i cigaretter är farliga och kan ge cancer.

För att skydda unga personer från farorna med att använda tobak, finns en lag som säger att du inte får köpa tobak om du är under 18 år.

Läs mer om rökning på UMO.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Snusning

Det finns många olika sorters snus som innehåller olika ämnen. Det vanligaste snuset är gjort av finmalda tobaksblad. När man stoppar det under läppen sprids tusentals ämnen ut i blodet. Många av dem kan ge skador och sjukdomar.

Första gången man prövar snus kan det vara för att man vill pröva hur det smakar och hur det känns. Kanske tycker man att det är häftigt. En del börjar snusa för att verka äldre, känna sig självständiga eller för att passa in. Nästan ingen tycker att det smakar gott första gången. De flesta väljer att inte snusa.

Det vanligaste snuset innehåller finmalda tobaksblad, men också många andra tillsatta ämnen som ger smak och färg. Detta snus innehåller ungefär 2 500 kemiska ämnen. Många av dem är radioaktiva eller kan ge cancer. Några av ämnena:

 • Nikotin, som är giftigt, och bara tillåtet i tobak och i produkter som ska hjälpa den som vill sluta snusa eller röka. Man får i sig mycket mer nikotin av snus än av cigaretter, och om man snusar utsätter man sin kropp för nikotinet under långa stunder.
 • Bly.
 • Arsenik.
 • Kadmium.
 • Polouium.
 • Nickel.

Det är lätt att bli beroende av snus. Bara efter några gånger kan hjärnan bli beroende av nikotinet.

En del tror att det inte är farligt att snusa, men det stämmer alltså inte. Och även om man vet att det är farligt, så kan det vara lätt att tänka att man själv inte ska få några sjukdomar, eller att man ska sluta innan det blir farligt.

Läs mer om snusning på UMO.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Narkotika

Det finns många olika sorters narkotika, som används på olika sätt. En del effekter av narkotika kan upplevas som positiva. Men det är farligt för kroppen och påverkar livet på flera sätt.

Att ett ämne är narkotikaklassat betyder att det är förbjudet eftersom det är farligt att använda och beroendeframkallande. Några exempel är cannabis, amfetamin, heroin, morfin, ecstasy och kokain.

Eftersom många av effekterna av narkotika kan vara positiva i början, kan det kännas spännande, vuxet och roligt att pröva. Det är vanligt att man inte vet om man verkligen vill pröva första gången, men gör det för att andra gör det eller har pratat om det. Det kan ju få det att verka mindre farligt. Man kanske är påverkad av alkohol när man prövar de första gångerna.

I början brukar du kunna styra sitt droganvändande, men ju längre du håller på desto svårare blir det.

Om du använder en drog för att du mår dåligt eller vill komma bort från något jobbigt, kan det kännas som att det hjälper en stund. Men de jobbiga känslorna kommer tillbaka och kan då bli ännu jobbigare. Det finns bättre sätt om du vill må bättre.

Om du är narkotikapåverkad kan det hända att du gör saker som du annars inte skulle ha gjort. Det innebär alltid en risk för att råka illa ut, till exempel att du hamnar i bråk eller börjar slåss, blir av med saker eller skadas i en olycka. Eller så kanske du har sex fast du inte vill eller utan att skydda dig.

Läs mer om narkotika på UMO.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hit kan du vända dig

I frågor som rör missbruk, om du själv behöver hjälp för ditt missbruk eller om du känner någon annan som behöver hjälp, kan du ta kontakt med socialtjänsten, tfn 0271-570 00 (vx). Du kan också kontakta Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

Barn och familjehälsa

Tfn 0270-777 25

Socialsekreterarna

Tfn 0271-570 00 (vx)
E-post socialtjansten@ovanaker.se

Beroendemottagningens alkohol - och drogbehandlare

Telefon:
0271-570 71
0271-573 52

Besöksadress

Hälsocentralen
Sporthallsvägen 2
828 33 Edsbyn

Öppettider

Efter överenskommelse.

Senast uppdaterad