Kontakt

Självskadebeteende och självmordstankar

Att göra sig själv illa kan vara ett sätt att försöka komma bort från jobbiga känslor. Man kan lätt fastna i såna beteenden, trots att de med tiden kan få en att må sämre. Det finns hjälp för att man ska kunna sluta, och för att må bättre är det viktigt att berätta för någon hur man mår.

Självskadebeteende

Att skada sin kropp kan vara ett sätt att göra sig själv illa, andra använder droger, spel, mat eller sex. En del skadar sig lite grann, andra tar större risker med sitt beteende. Ibland är skadandet ett sätt att lugna eller straffa sig själv eller ett desperat sätt att visa att något är fel och att man behöver hjälp. Att skada sig själv brukar inte betyda att man vill dö, men man kan ändå riskera sitt liv. Självskadebeteende är alltid allvarligt.

Det är inte alltid man vet varför man känner ångest, stress, tomhet, förtvivlan, ilska eller oro. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra av jobbiga känslor. Smärta utanpå kroppen kan vara lättare att hantera än allt som känns jobbigt inuti. En del kan uppleva att ångesten minskar just vid skadetillfället, men efteråt brukar ångesten öka, och att skada sig själv innebär alltid att problemen förvärras på lång sikt.

Alla är olika och har olika skäl till att inte må bra. Ibland kan det vara så att man inte riktigt vet hur man egentligen mår.

Att man skadar sig själva kan bero på något av följande:

  • Smärtan när man skadar sig blir tillfälligt starkare än ångesten och gör att ångesten blir lättare att stå ut med
  • Självskadebeteendet ger en känsla av kontroll över en situation eller upplevelse som verkar kaotisk
  • De får utlopp för känslor av aggression – beteendet blir ett sätt att straffa sig själv eller någon annan
  • De vill kanske väcka uppmärksamhet och skuldkänslor hos omgivningen
  • De känner sig svikna eller är rädda för att bli övergivna och skär sig som ett rop på hjälp

Självmordstankar

Ibland kan livet kännas hopplöst. Många har nog någon gång tänkt tanken att de inte orkar leva längre. Om man själv eller någon i ens närhet har tankar på självmord ska man söka hjälp. Även om det just nu känns omöjligt, finns det alltid andra utvägar och hjälp att få.

Att tänka på självmord är inte samma sak som att man verkligen vill dö. Många har självmordstankar någon gång under livet. Det är mindre vanligt att göra handlingen, att ta sitt liv. Men tyvärr händer det ibland. Därför ska tankar på självmord alltid tas på allvar, oavsett om det är man själv eller någon annan som har dem.

Om man har tankar på att ta livet av sig är det vanligt att man tänker att inget kan bli bättre, att det kan kännas att "det är kört". Men livet förändras hela tiden. Det finns många som har haft självmordstankar tidigare i livet, men som har blivit av med dem, och som i efterhand har svårt att förstå tankarna.

När det känns som om man inte orkar leva längre kan man behöva hjälp att orka, av någon som kan lyssna och hjälpa en att se situationen på andra sätt. Det finns hjälp att få och man har rätt att få den!

Om man inte orkar ta kontakt själv, kan man be en vän, anhörig eller någon annan vuxen om hjälp. Det är bra att göra det så fort som möjligt, för att komma ur negativa tankar och ensamhet.

Källa: Vårdguiden och UMO

Hit kan du vända dig

Ta i första hand kontakt med en kurator, skolsköterska inom Elevhälsan på den skola du tillhör. Eller kontakta Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan även vända dig till ungdomsmottagningen för att få stöd och hjälp.

Vid allvarliga tillstånd har BUP i Bollnäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ansvar för den psykiatriska barn och ungdomsvården. Vid akuta ärenden, kontakta 112.

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

Ungdomsmottagningen

Tfn 0278-385 55
Telefontid:
Måndag-fredag kl. 8-9
Måndag-torsdag kl. 13-14

BUP Bollnäs

Tfn 0278-387 70

Barn och familjehälsa

Tfn 0270-777 25

Senast uppdaterad