Kontakt

Riskbruk, beroende och missbruk

De flesta vet att exempelvis alkohol och droger kan vara farliga för kroppen och att användande innebär olika risker, men i början tänker nog ingen på sig själv som missbrukare eller att man ska bli beroende. Men efter ett tag brukar problemen börja komma och ju längre man håller på, desto svårare blir det att styra sitt användande och att sluta.

Risken att hamna i missbruk eller beroende finns för alla, det går inte att veta vem som kommer att göra det eller hur lång tid det kan ta.

Hjärnan har ett belöningscentrum som aktiveras detta när man sköter om sin kropp, gör bra saker, får beröm, är förälskad med mera. Men om man stimulerar belöningscentrum med droger, alkohol eller matmissbruk så fungerar belöning inte lika bra när man gör bra saker. Missbruket blir en genväg till falsk lycka, en lycka som inte beror på att man gjort något bra.

Alkohol och narkotika

Alkohol och narkotika är exempel på olika droger. Med droger menas att det är något som är giftigt, som man blir påverkad av och som man kan bli beroende av. Många droger är dessutom olagliga att använda, tillverka eller sälja. En del droger kan vara lagliga med ändå skadliga om man använder dem på fel sätt, som till exempel vissa läkemedel.

Om man är beroende berusar man sig så mycket att kroppen vänjer sig vid att vara påverkad, och det blir svårt att klara sig utan. Att vara beroende Länk till annan webbplats. innebär att man inte längre kan styra över sitt drickande eller droganvändande. Risken för att bli beroende är större om man dricker eller drogar ofta eller mycket. Om man agerar på ett sådant sätt brukar det kallas för riskbruk.

Om man har blivit beroende leder det ofta till ett missbruk. Att man har ett alkoholmissbruk innebär det att man gång på gång ställer till det för sig när man har druckit. Det brukar vara svårt att erkänna att man har missbruksproblem, både för sig själv och för andra. Men om man kan göra det är det ett första steg mot att bli av med problemen.

Olika typer av beroenden

Felaktig användning av belöningscentrum är vanligare hos en del människor som har en personlighet som gör att de behöver mycket stimulans för att må bra och som bär på oro och stress. Det finns alltså en gemensam faktor hos många olika typer av beroenden. Några exempel på beroende/missbruk är:

Har du en förälder eller någon annan i din familj som dricker för mycket eller använder andra droger?

Att bo med någon som dricker för mycket eller använder droger påverkar livet och känslorna. Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt fel och att du inte ska behöva skämmas för någon annans beteende. Det finns bra hjälp att få för dig som bor med någon som dricker eller använder droger. Det kan vara skönt att få prata med någon. Dels med någon vuxen, men också med andra barn som är i samma situation och har det jobbigt hemma av olika anledningar.

Hit kan du vända dig

I frågor som rör missbruk, om du själv behöver hjälp för ditt missbruk eller om du känner någon annan som behöver hjälp, kan du ta kontakt med Socialtjänsten, tfn 0271-570 00 (vx) och ung­domsmot­tag­ning­en eller Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

Barn och familjehälsa

Tfn 0270-777 25

Senast uppdaterad