Kontakt

Dataspelsberoende och digital stress

Att spela dataspel och surfa på internet kan vara utvecklande. Men när spelandet och surfandet gör att man skadar sig själv, andra och sina relationer, är det ett missbruk.

Dataspelsberoende

För de flesta ungdomarna som spelar spel på en dator, spelkonsol eller handdator är det bara en fritidsaktivitet och en stunds avkoppling. De kan balansera de många kraven i skolan, inom idrotten, på arbetet och i familjelivet. Spel blir ett beroende när det börjar störa personens relationer eller hans/hennes strävan mot mål som bra betyg eller framsteg inom andra aktiviteter som exempelvis idrott.

Successivt glider man in i en tillvaro där man missköter sig själv och sin kropp, skolan eller arbetet. Världen utanför hemmet kan plötsligt kännas både skrämmande och ointressant. I dataspel som innehåller rollspel, kan man däremot vara den man önskar vara, kanske en totalt motsatt karaktär till den man verkligen är.

Att bli framgångsrik i ett dataspel kan dessutom göra att man blir hyllad och berömd på nätet. Den digitala världen blir förstås roligare att befinna sig i än den verkliga.

Missköter kropp och själ

Dataspelsmissbrukaren vansköter ofta sin kropp och hygien, äter och dricker fel saker, sover för lite och motionerar inte. Bristsjukdomar och symtom på vätskebrist förekommer. En del går ned i vikt. Andra blir istället feta på grund av den stillasittande livsstilen. Man vänder ofta på dygnet och sover vid fel tillfällen. Ett slående faktum är att man slutar äta frukost.

Ju längre tid spelmissbruket fortsätter desto mer blir familjen indragen i en spiral av lögner, skolk, undanflykter och konflikter. Det finns inte längre gemensamma stunder då man umgås eller har det trevligt på grund av spelarens självvalda isolering.

Känner du att du börjar få negativa effekter och du börjar att förlora kontrollen över hur mycket tid du lägger ner på ditt spelande så ska du prata med någon och söka hjälp.

Digital stress

Är du en av de som törstar efter ”likes” på Facebook, eller har svårt att slita dig från Instagramflödet eller den där bloggen som du följer?

Internet är en konstant källa till information och underhållning. Smarttelefoner, surfplattor och bärbara datorer möjliggör ständig uppkoppling till e-post, bloggar, sociala nätverk och andra digitala kommunikationsmedel. Hur mycket är då för mycket internetanvändning?

Varje persons användning av Internet är olika. Du kan behöva använda Internet i stor utsträckning i skolan eller för ditt arbete, till exempel, eller kanske är du starkt beroende av sociala nätverkssajter för att hålla kontakt med avlägsna vänner och familj.

Att spendera mycket tid på nätet blir bara ett problem när det tar för mycket av din tid, vilket gör att du ägnar tid på nätet framför dina relationer, ditt arbete, skola eller andra viktiga saker i ditt liv. Om du fortsätter att upprepa tvångsmässigt Internet beteende trots de negativa konsekvenser i ditt offline liv, då är det dags att skapa en ny balans.

Känner du att du börjar få negativa effekter och du börjar att förlora kontrollen över hur mycket tid du lägger ner på nätet så ska du prata med någon och söka hjälp.

Hit kan du vända dig

Ta i förs­ta hand kon­takt med din mentor, skolskö­ters­ka el­ler kurator in­om elev­häl­san på den sko­la ni till­hör eller Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan även ta kontakt med Socialtjänsten.

Vid behov gör BUP i Bollnäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fördjupade bedömningar.

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

BUP Bollnäs

Tfn 0278-387 70

Barn och familjehälsa

Tfn 0270-777 25

Senast uppdaterad