Kontakt

Ekonomiska problem

Om din familj har ekonomiska problem kan det innebära att du får leva med mycket begränsade ekonomiska resurser. Barn och ungdomar drabbas ofta hårdare än vuxna av att leva fattigt. Det finns inte pengar till skolutflykten, fotbollsskorna blir för dyra och magen ropar efter mat.

Barn i ekonomiskt utsatta hushåll deltar i mindre utsträckning i organiserade fritidsaktiviteter. Dessa barn lever i en verklighet där de inte kan följa med på skolutflykter, simma i simhallen med kompisarna, syssla med någon idrott på fritiden, vara med i musikskolan eller gå på bio med kompisar. Så ser vardagen ut för många barn.

I Barnkonventionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. står det att alla barn har rätt till lek och fritid. Det står också att varje barn har rätt till skälig levnadsstandard och barn inte ska bli behandlade orättvist för att deras förälder/föräldrar har ekonomiska problem.

Men de barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer blir ofta utan det som av deras jämnåriga kamrater betraktas som självklarheter. Det finns många fritidssysselsättningar som kostar så mycket att många barn inte kan vara med eftersom deras föräldrar inte har råd.

Hit kan du vända dig:

Du kan kontakta Socialtjänsten i Ovanåkers kommun för att prata ekonomi, budget- och skuldrådgivning.

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

Senast uppdaterad