Kontakt

Stress, oro och ångest

Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när du behöver göra något snabbt eller har bråttom. Om du ofta är stressad eller inte får koppla av, kan stressen bli ett problem.

Stress

Stress är den känsla som kommer om du känner att du har för mycket att göra och för lite tid, eller när du har för höga krav och förväntningar på dig. Som att du inte får tiden att räcka till för allt som ska göras i skolan eller på jobbet, samtidigt som du till exempel vill hinna träna, träffa kompisar, vara med familjen och hinna med olika fritidsaktiviteter.

Att uppleva stress, eller att bli stressad som det oftast brukar kallas, är en del av livet. Alla blir stressade ibland.

Det är bra att prata med en förälder, en annan vuxen eller skolsköterskan om man känner sig orolig eller har ont i huvudet eller magen. Det kan bero på stress och då kan man behöva få hjälp.

Stress kan komma lite i taget och bero på olika saker. Då kan det vara bra att prata med någon vuxen för att bättre förstå vad det beror på. Ibland kan man komma på att man behöver ändra på saker så att man till exempel ser till att sova tillräckligt. Om man till exempel ser på TV eller spelar dataspel för sent på kvällen kan det vara svårt att somna.

Man kan också fundera på hur man har det i skolan. Om man tycker att man har för mycket eller svåra läxor kan man behöva ta upp det med sin mentor eller lärare i skolan. Man kan till exempel få hjälp med studieteknik eller hjälpmedel. . En annan sak som kan vara bra att tänka på är hur man äter. Man kanske behöver äta mer mat eller mer regelbundet.

Om man fortsätter att må dåligt fast man har gjort förändringar i sitt liv, kan man behöva gå och prata med någon om hur man känner. Kanske har man för höga krav på sig själv och jämför sig med andra. Genom att fundera över hur man tänker om sig själv, kan man ta reda på det som gör det svårt och få hjälp att börja må bättre. Man kan alltid fråga skolsköterskan om råd.

Misstänker man att stressen har att göra med skolan så finns skolkurator och skolpsykolog att prata med. Man kan också få hjälp på en Ungdomsmottagning eller via olika chattforum som tex BRIS Länk till annan webbplats..

Oro och ångest

Barn och ungdomar kan känna oro och ångest på grund av många orsaker, till exempel för att de vill bli accepterade av kamrater, uppfylla olika ideal om utseende eller personlighet, få höga betyg eller komma in på rätt utbildning. Stress kan också bero på en jobbig situation hemma eller oförmåga att koppla av ifrån dataspel eller sociala medier. Att ha varit med om stora påfrestningar som krig och flykt från sitt hemland eller dödsfall i familjen kan också leda till stark stress.

När någon är orolig och stressad kan det visa sig på många olika sätt, till exempel genom: irritation, ilska, oro, oförmåga till koncentration, nervositet, huvudvärk eller magont.

Symtom på stress, till exempel rädsla och oro, kan övergå i ångest. Ångest kan vara en ständigt närvarande känsla av en obestämd fara. Ångest kan också vara en känslostorm som kommer plötsligt och kraftfullt. Det senare brukar man kalla panikångest. Ångestkänslan kan växa sig så stark att den tar ens energi och blir ett hinder i livet. Om ångesten hindrar ett barn från att leva som vanligt, det vill säga gå i skolan, hålla ett föredrag eller sitta med i klassrummet, åka buss eller gå i affärer, så behöver barnet hjälp.

Följande symtom är vanliga vid ångest: hjärtklappning, tryck över bröstet/svårt att andas, yrsel, svettningar, spända muskler, torr i munnen eller klump i halsen, stickningar i händerna

Källa: BRIS, barnperspektivet.se

Hit kan du vända dig

Ta i förs­ta hand kon­takt med lärare/mentor el­ler kurator in­om elev­häl­san på den sko­la du till­hör. Eller kontakta Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan också vända dig till ungdomsmottagningen för att få stöd och hjälp.

Vid behov gör BUP i Bollnäs Länk till annan webbplats. fördjupade bedömningar.

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

BUP Bollnäs

Tfn 0278-387 70

Barn och familjehälsa

Tfn 0270-777 25

Senast uppdaterad