Kontakt
Personal som står bakom en brukare i en rullstol

Näsgårdens instagramkonto

Näsgården är Ovanåkers kommuns nya särskilda boende för äldre, men vad som är speciellt med Näsgården är att boendet inte finns på riktigt. Innehållet, berättelserna och händelserna kommer från verkligheten ute i våra olika särskilda boenden för äldre och bilderna är AI-genererade, men oftast baserade på riktiga foton som personal har tagit. Syftet med instagramkontot är att på ett annorlunda och lite lekfullt sätt visa hur vardagen ser ut på våra särskilda boenden och dela med oss av berättelser från personal och brukare utan att publicera några personuppgifter, något som i vanliga fall kan vara ganska svårt.

Det finns många regler och lagar att följa när det kommer till att publicera bilder i våra olika kanaler på webben, speciellt på sociala medier. Att publicera bilder på personer är inte alltid helt problemfritt, trots att samtycke finns. I många fall skulle vi gärna publicera bilder på personal ute i våra verksamheter och på aktiviteter som händer på t.ex. skolor och särskilda boenden för äldre, men att publicera bilder på brukare ute i boenden eller på barn i våra skolor är något som vi inte kan göra.

Hur är det att jobba inom vård- och äldreomsorg?

Vi vill gärna visa och berätta hur det är att bo på ett särskilt boende för äldre och hur det är att jobba inom vård- och äldreomsorg. Det vill vi göra genom att lyfta våra anställdas berättelser från sin arbetsdag. Vi funderade på hur vi skulle kunna göra detta utan att publicera personuppgifter. Där föddes idén om ett konto med AI-genererade bilder. Vi bestämde oss därför för att öppna instagramkontot "Näsgården" , där våra anställda kan berätta om hur en dag kan se ut för våra boende och för våra anställda. Utan att publicera några personuppgifter.

Näsgårdens AI-boende är ett gemensamt konto för flera av kommunens särskilda boenden. Berättelserna är från verkligheten och bilderna är oftast baserade på riktiga bilder som personal har tagit, men inga personer går att identifiera på bild. Vi delar inte några riktiga personuppgifter, så de namn som förekommer i våra inlägg är påhittade.

AI-genererade bilder kan ibland bli lite tokiga och om man kollar noga så kan vissa detaljer se lite konstiga ut, men det är något vi hoppas följare kommer att ha överseende med.

Vidare till Näsgårdens instagramkonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

två äldre damer som sitter i rullstolar ute i solen

Vad innebär det att en bild är AI-genererad?

AI står för Artificiell intelligens. En AI-genererad bild är en bild som en AI-generator har tagit fram med hjälp av textinstruktioner.

AI har på senare tid visat en imponerande kapacitet när det kommer till att generera bilder och text, och det kan vara ganska svår att förstå hur det fungerar.

Människor skapar bilder och konst av saker som omger dem – träd i skogen, stadslandskap, den egna spegelbilden. Generativ artificiell intelligens tar också in en massa information i form av ord och bilder och använder den till att skapa bilder från textinstruktioner. Verktygen som skapar AI-bilderna är fullmatade med information men det krävs att en person instruerar generatorn vad den ska skapa.

En äldre dam som får sitt hår fixat av personal på äldreboende
En grupp med äldre personer som sitter och målar och pysslar runt ett bord
En äldre man med en kaffekopp

Kontakt

Socialt ansvarig samordnare

Christian Olars
0271-570 18
christian.olars@ovanaker.se

Kommunikationschef
Ulrica Leandersson
0271-571 20
Ulrica.Leandersson@ovanaker.se

Senast uppdaterad