Kontakt

Odlingslotter

För dig som är boende i Ovanåkers kommun erbjuder vi odlingslotter vid Hälsingegård Ol-Anders i Alfta och vid Gamla Pappershandeln i Edsbyn. Vid odlingslotterna finns tillgång till en låst redskapsbod med diverse trädgårdsredskap att låna samt rinnande vatten.

Det är kostnadsfritt att bruka en odlingslott, men du betalar en insats på 200 kr som du sedan får tillbaka när du säger upp odlingslotten.

Odlingslotterna ställdes iordning 2021 med hjälp av bidrag från Lokala Naturvårdssatsningen, LONA, tilldelat Biosfärområde Voxnadalen. Med odlingslotterna vill vi möjliggöra för alla, oavsett om man har egen mark eller ej, att sätta fingrarna i myllan och odla sina egna grönsaker till sig och familjen.

En odlingslott är cirka 1x4 m i storlek, och det är möjligt att bruka upp till tre lotter per person eller familj. När du får tillgång till odlingslotten är marken bruten, men därefter är det du själv som ansvarar för att underhålla och förbereda marken för odling. Observera att kommunen inte erbjuder årlig service med att plöja, harva eller på annat sätt bearbeta jorden. Du behöver bruka din odlingslott under varje säsong för att ha rätt att behålla den.

Om du är i behov av ytterligare redskap än de som finns i redskapsboden ansvarar du själv för att införskaffa dessa. Det går dock bra att förvara egna redskap i boden om de inte är för skrymmande.

Tillsammans hjälps vi åt för allas trevnad

Det är varje persons skyldighet att sätta sig in i gällande odlingsregler, vilka finns till för allas glädje och trygghet. Att upprepat bryta mot reglerna gör att du riskerar att förlora din odlingslott.

Det är allas och envars skyldighet att hålla rent och snyggt vid odlingslotterna och i redskapsboden. Bland annat ansvarar du själv för att ta med dig ditt avfall, så som plastpåsar, förpackningar och krukor m.m., och sortera det korrekt.

Om odlingslotterna

För att komma igång med odlingen behöver du först göra en intresseanmälan. Det vi behöver av dig är namn, telefonnummer och e-post samt om du önskar en odlingslott i Edsbyn eller i Alfta. Du kommer därefter att bli kontaktad inom en arbetsvecka. Finns det lediga odlingslotter tilldelas du ett nummer. Om det inte finns lediga odlingslotter för tillfället, hamnar du på en kölista i den ordning som intresseanmälningarna inkommer. När en odlingslott blir ledig kontaktar vi dig.

Förstora bilden

Odlingslotter i Alfta

I Alfta finns odlingslotter bakom Hälsingegård Ol-Anders.

Till intresseanmälan

Förstora bilden

Odlingslotter i Edsbyn

I Edsbyn finns odlingslotterna bakom Gamla pappershandeln.

Till intresseanmälan

Uppsägning av odlingslott

Om du inte önskar fortsätta att odla behöver du kontakta oss för att säga upp din odlingslott.

Kontakt

Koordinator Biosfärområde Voxnadalen

Hanna Alfredsson
Tfn 0271-574 24
E-post hanna.alfredsson@voxnadalen.org

Miljöstrateg
Monika af Ekenstam
Tfn 0271-570 39
e-post monika.af.ekenstam@ovanaker.se

Senast uppdaterad