Kontakt

Vuxenutbildning

Vuxenutbildningen i Ovanåkers kommun vill bidra till att stödja och hjälpa dig i det livslånga lärandet. Vår uppgift är att ge alla som så önskar, grundskole- och gymnasiekompetens, samt att stödja och inspirera till fortsatta studier.

Utbildningen ska så långt som möjligt anpassas efter individens behov och önskemål. Du kan studera på grundläggande, gymnasial eller eftergymnasial nivå. Du kan studera i sammanhållen grupp med fast schema eller anpassade studier, flex/distans.

Utbildningar

Nyhet!

Från och med höstterminen 2024 så breddar vi vårt utbud av yrkesutbildningar genom ett samarbete med Hälsinglands Utbildningsförbund (Hufb).

Sista ansökningsdag för dessa utbildningar är 2024-05-31.

Du hittar mer information samt ansökningssida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Qr kod Hufb

Övrig kommunsamverkan

Vuxenutbildningen i Ovanåkers kommun samverkar även med andra hälsingekommuner kring utbildningar. Du hittar utbildningarna här

Ljusdals utvecklingscentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hudiksvalls Cul Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök till högskola/universitet

Ansökningsperioden för vårens utbildningar på högskolor och universitet 2025 är öppar 16/9-15/10 2024. Läs mer och ansök på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskoleprov 20 okt 2024

Ansökningsperiod 13-20 augusti. På studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hpguide.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du mer information.

Hos studie- och yrkesvägledaren på vuxenutbildningen kan du få:

  • Studie- och yrkesvägledning.
  • Informatin om utbildningar och yrken.
  • Svar på frågor och funderingar kring studier och arbetsmarknad.
  • Information om studieekonomi.
  • Hjälp med att planera dina studier och upprättande av en personlig studieplan.

Sista chansen för Slutbetyg!

Fram till och med 1 juli 2025 finns möjligheten att utfärda Slutbetyg på Komvux för dig som inte har ett komplett Slutbetyg från gymnasiet innan 2013.

Det innebär alltså att det finns möjlighet att läsa in de ämnen som saknas för att du ska få ett komplett Slutbetyg från gymnasiet innan 1 juli 2025. Ett Slutbetyg behövs om du någon gång vill läsa vidare.

Om du har ett Samlat betygsdokument med äldre kurser, från innan 2012, har du nu sista chansen att studera klart ditt Slutbetyg.

Efter 1 juli 2025 ersätts Slutbetyg med Examensbevis och flera av dina äldre betyg riskerar att gå förlorade. Så har du ett Samlat betygsdokument eller ett Reducerat slutbetyg? Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare.

Källa: SFS 2020:247

Läs mer: Examen och slutbetyg inom komvux på gymnasial nivå - Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Validering

Validering innebär att man gör en värdering av kunskaper och kompetenser som en person har skaffat sig genom till exempel sitt arbetsliv. Validering kan användas för att anpassa en utbildning, förkorta en utbildning eller för att komma in på en utbildning där den sökande saknar betyg i de kurser som krävs.

I en validering värderas och jämförs dina kunskaper med vad som krävs för att få gymnasiebetyg i en kurs.

Du kan validera kunskaper du fått genom till exempel:

  • Fritidsintresse,
  • arbetslivserfarenhet,
  • yrkesutbildning/utbildning från annat land
  • arbetsmarknads-, intern-, lärlingsutbildning eller liknande.

Observera att du inte får ett betyg efter en validering utan du får ett skriftligt intyg. Om du vill ha betyg måste du genomgå en prövning.

Kontakta vår Studie- och yrkesvägledare så får du veta mer om validering och inledande kartläggning.

Skriv tentamen hos oss

Du vet väl om att vi Vuxenutbildningen har ett Lärcentra där vi erbjuder dig som studerar på högskola eller annan utbildningsanordnare att skriva tentamen eller boka grupprum med datorer hos oss. För mer information eller tidbokning, ring oss på tfn 0271-571 61.

Hitta utbildning i länet

Rätt utbildning är en nyckel till arbetsmarknaden. Här kan du hitta utbildningar på gymnasienivå, yrkeshögskolenivå, folkhögskolenivå och arbetsförmedlingens utbildningar (om du är arbetslös). Utbildningarna är bl.a. inom yrken där det finns behov av arbetskraft. Här kan du se alla utbildningar som finns att söka i vårt län och vad som krävs för att söka dem.

Hitta utbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Studie & yrkesvägledare

Kristina Jakobsson
E-post kristina.jakobsson@ovanaker.se
Tfn 0271-572 46

Assistent och informatör

Carin Lindh
E-post Carin.Lindh@ovanaker.se
Tfn 0271-571 61

E-post

vuxenutbildning@ovanaker.se

Postadress

Ovanåkers kommun
Vuxenutbildningen i Ovanåker
828 80 Edsbyn

Besöksadress

Vuxenutbildningen/Lärcentrum
Voxnadalens gymnasium
828 33 Edsbyn

Senast uppdaterad