Hur vi äter, reser, bor och konsumerar påverkar klimatet på jorden.

Maten vi äter påverkar planeten vi bor på och de val vi gör kan göra stor skillnad. Vi bör äta betydligt mer grönt, mindre men bättre kött, slänga mindre mat och hålla utkik efter rätt märkningar och certifieringar. Förutom att göra planeten en tjänst kan du även spara pengar samtidigt.

Earth Hour är en internationell kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme i första hand släcka belysning och om så önskas även stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan. Wikipedia Länk till annan webbplats.

Så kan du engagera dig i Earth Hour

Har du tänkt på hur våra livsstilar lämnar avtryck på jorden? Bara maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk.

Faktum är att om alla på jorden levde som vi i Sverige gör så skulle det krävas 4,2 planeter. Men vi har bara en. Därför behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av.

Det fina är att vi har alla möjligheter att avsevärt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. Varför inte börja med att uppgradera dina matvanor?

Fyra sätt att äta för en levande planet

Genom att använda dig av dessa fyra tumregler kan du komma en bra bit på vägen i att minska påverkan på planeten från det som just du äter

Äta klimatsmart

1. ÖKA – ät mer från växtriket!

Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter. Välj mer och bättre vego med WWF Vegoguiden Länk till annan webbplats..

2. MINSKA – ät mindre men bättre kött

Vi i Sverige behöver minska vårt köttätande. En mycket viktig åtgärd för planeten är att välja mindre men bättre kött. Om du väljer kött – välj kött från djur som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna. Ta gärna hjälp av WWF Köttguiden Länk till annan webbplats. om du ska äta kött.

3. VÄLJ – svenskt, certifierat eller miljömärkt

Välj mat som du eller någon du litar på vet hur den är producerad. Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken. Då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna svenskt. Använd WWFs konsumentguider för vägledning och denna lista på trovärdiga miljömärken Länk till annan webbplats..

4. SLUTA – släng ingen ätbar mat

Idag slängs ungefär 40 % av all mat som produceras. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i stället för att äta upp resterna. Cirka 33 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna och hälls ut i avloppet. Det kostar för både miljön och plånboken.

Earth hour! - Aktiviteter under veckan!

Var med och agera för planeten på WWFs Agera-plattformLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.. Genom att utföra tipspromenaden kan man delta i WWFs Earth Hour-tävling på Agera fram till den 24 april, och har chansen att vinna fina priser som till exempel vegetariska matkassar.

I år har WWF och Korpen tillsammans släppt en tipspromenadLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. på tema Earth Hour, klimat och biologisk mångfald. Promenaden är gratis att gå och allt man behöver är en mobiltelefon med rörelse och riktning aktiverat. Utforska också gärna vårt utbud av quizLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. på webben!

Du kan även testa ditt klimatavtryck i WWFs KlimatkalkylatorLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats., räkna ut dina måltiders påverkan i MatkalkylatornLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. och hitta goda planetsmarta recept i ReceptbankenLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad