Rocka sockorna! Människors lika värde.

I Sverige och i flera andra länder uppmärksammar man Världsdagen för Downs syndrom genom att Rocka sockorna. Du uppmärksammar människor med Downs syndrom och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter genom att ta på dig olika strumpor.

Historien bakom Rocka sockorna

21 mars har firats som Downs syndrom-dagen sedan 2006.
2011 deklarerade FN att just 21/3 från och med nu är Världsdagen för Downs syndrom (DS). I olika organisationer för personer med DS runt om i världen började man fundera på hur man kunde markera dagen och 2013 dök initiativet med att bära omaka sockor upp i USA under namnet ”Rock your socks”.

Initiativet spred sig snabbt till en rad olika länder och efter att 2013 delat den internationella kampanjen initierade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockar” 2014. Året efter, 2015, kom det stora genombrottet i Sverige med draghjälp av familjen Anemyr / Rinaldo och deras barn Nathea och Noelle, och efter det har olika personer med Downs syndrom synts och hörts tillsammans med oss varje år.
Tillsammans rockar vi nu sockorna i större delar av världen för att markera världsdagen för Downs syndrom.

Människors lika värde och rättigheter

Mänskliga rättigheter handlar om att människor ska vara jämlika. Det betyder att alla människor ska ha lika rättigheter, bli respekterade och ses som lika mycket värda.

Myndigheten för delaktighet, MFD, är en svensk statlig myndighet som bildades 1 maj 2014. MFD är en kunskapsmyndighet som främjar genomförandet av funktionshinderspolitiken. Myndigheten verkar för full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning och för jämlika levnadsvillkor.

Läs mer om vad som menas med tillgänglighet och delaktighet.

mfd.se - vanliga frågor om delaktighet och tillgänglighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kunskapsbanken

Vad är downs syndrom? Medicin och hälsa, skola och utbildning, språk och kommunikation, arbetsliv och vad säger forskningen.

Här hittar du information, personporträtt, artiklar, studier, forskning m m inom olika områden med utgångspunkt från Downs syndrom.

Svenska downföreningen - kunskapsbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


En person med diagnosen Downs syndrom är först och främst en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor.

En aktiv fritid betyder mycket för glädjen, hälsan och för att få vänner -för alla!
Här får du träffa några personer med Downs syndrom och läsa om deras fritidsintressen.

Fritid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad