Barns och ungas hälsa

Under invigningen av Naturområdet Bäck hade vi en tävling där man kunde gissa antalet sockerbitar i en läsk. Nu är vinnarna utsedda! Vinnarna har kontaktats via telefon och kan hämta ut sina priser i Kommunvägledningen på Kommunhuset i Edsbyn.

Svar: 45 stycken sockerbitar låg i flaskan!

Exemplet var för en Colaläsk som innehåller 45-57 sockerbitar beroende på tillverkare.

Snabba kalorier utan näring

Socker innehåller inga näringsämnen eller vitaminer.

Vad är tomma kalorier?

Tomma kalorier är ett begrepp på livsmedel/produkter som innehåller mycket kalorier, socker och fett men som inte bidrar med någon näring till kroppen. De innehåller väldigt lite vitaminer och mineraler och är därför egentligen onödiga att inta.

Problemet är att tomma kalorier ofta är produkter/livsmedel som vi kan få ett stort sug för. Produkter som innehåller mycket socker och fett är generellt goda och kroppen är inställd på att "vilja ha" denna typ av mat.

Det härstammar från långt bak i tiden när vi inte hade så stor tillgång på föda. När man väl hittade någon föda så var det viktigt att den innehöll mycket energi eftersom att man inte visste när man skulle hitta någon mat nästa gång. Det är dock inte ett problem i samhället vi lever i idag eftersom att vi idag har en stor tillgång på mat.

Varför bör tomma kalorier undvikas?

När det handlar om att må bra och skapa de bästa förutsättningarna för kroppen så är det viktigt att ge kroppen den näring den behöver. Det är inte möjligt genom att äta tomma kalorier. Då kommer man endast fylla på med energi men inte någon näring. Att äta mycket tomma kalorier kan absolut fungera under en kortare period men efter en viss tid kommer troligen brister av något näringsämne uppstå vilket kommer leda till att kroppen inte fungerar som den ska.

Om en stor del av energiintaget under dagen består av tomma kalorier så är det i princip omöjligt att få i sig alla vitaminer och mineraler som man behöver. Det kan absolut vara okej att äta tomma kalorier ibland vid speciella tillfällen men det bör inte bli en vana.

Fördelen med att endast äta det vid enstaka tillfällen är också att det då blir ännu godare att äta t.ex. choklad när man väl gör det.

Vilka produkter innehåller tomma kalorier?

Tomma kalorier kan hittas i en rad olika produkter och det finns självklart olika "nivåer" av tomma kalorier. Vissa är bättre och vissa sämre.

Det man generellt kan tänka på är att ju mindre vitaminer och mineraler men desto mer kalorier, tillsatser och socker/fett en produkt innehåller, ju mer kan produkten räknas till tomma kalorier. Exempel på tomma kalorier: Läsk, Saft, Godis, Chips, Kakor, Söta frukostflingor och snabbmat.

Källa: "Rätt näring vid rätt tillfälle" "Kost för idrottande barn och unga" - SISU Idrottsböcker. Livsmedlesverket. Näring och Hälsa - Ulla Johansson.

Senast uppdaterad