pappa med tonårssson

Prata med din tonåring om alkohol

Valborg är en högtid då det finns tonåringar som kommer att dricka alkohol, kanske för första gången. Därför riktar vi tre uppmaningar till föräldrar till tonåringar: langa inte, bjud inte på alkohol och prata med ditt barn.

Varför är alkohol farligt för unga?

Att det inte är bra att dricka mycket alkohol vet nog alla. Men varför det är farligare för unga att dricka är inte lika känt. I tonårsparlören kan du läsa några av de största riskerna med alkohol i tonåren och får goda argument för din ungdom att avstå.

"Eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern, är ungdomars hjärnor extra känsliga för alkoholens och drogernas skadliga effekter." / Lotfi Khemiri, läkare och beroendeforskare, Karolinska Institutet.

Förebildsfaktorn

Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol. Då minskar du även riskerna för att ditt barn ska råka illa ut. Det du gör och säger har stor betydelse. Du visar att du bryr dig.

Langa inte

En undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att närmare varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. Det är betydligt vanligare att i då avstå helt från att dricka än att vända sig till en okänd langare. Vi vet också att ju senare ett barn börjar dricka alkohol, desto bättre.

Bjud inte på alkohol

Bjuder du din tonåring på alkohol hemma signalerar du att det är okej att dricka fast man inte är vuxen. Enligt IQ:s undersökning bland tonåringar så tycker dessutom åtta av tio tonåringar att det är bra att föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol.

Statistiken visar tydligt att man inte kan lära sina barn hur man dricker måttligt genom att börja bjuda hemma i en tidig ålder. Tvärom visar forskningen på direkta motsatsen – tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar och har större risk för att bli beroende senare i livet.

Prata med dina barn

Regler och förbud kan aldrig ersätta omtanke. I IQ's undersökning svarar 9 av 10 ungdomar att de tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. Nästan lika många tycker också att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring alkohol. Så föräldrar, ni har tonåringarnas stöd.

Tonårsparlören

Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt. För att göra det lättare finns IQ:s Tonårsparlören med tips, fakta och argument.

Tillsammans kan vi göra skillnad för våra ungdomar.

Tonårsparlören är handboken med fakta och tips som kan underlätta samtal om alkohol, nya kompisar, fest och annat som ofta präglar tonårstiden.

Bokens innehåll har likt tidigare uppdaterats med ny fakta tillsammans med psykologer och sakkunniga. Boken finns som:

Till tonårsparlören.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad