Prata med din tonåring om alkohol

Valborg är en högtid då det finns tonåringar som kommer att dricka alkohol, kanske för första gången. Därför riktar vi tre uppmaningar till föräldrar till tonåringar: langa inte, bjud inte på alkohol och prata med ditt barn.

Du är viktig! Ditt nej är viktigt!

Din tonåring behöver inte en till kompis, hen behöver en vuxen att lita på. Det är du som förälder eller annan viktig vuxen som ska tänka på tonåringens bästa och våga ta de jobbiga samtalen.

Var en nejsägare!

Forskningen visar att tonåringar blir hjälpta av – och vill höra – att föräldrar säger nej till att tonåringar dricker. Så säg nej! Sätt tydliga gränser kring alkohol och andra droger och berätta varför du tycker och tänker som du gör. Det kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.

Men att helt plötsligt börja sätta upp regler brukar inte funka. I stället krävs tålamod och att bygga upp en nära relation.

Hur får man en nära relation?

En nära relation mellan dig och din tonåring gör det lättare att prata om alkohol och andra droger, och hjälper er att ha ett bra samtal. Men hur får man det?

4 tips

Här är fyra tips för att skapa en nära relation och få till ett bra samtal.

Prata om allt möjligt

En nära relation får man genom att visa intresse och prata med varandra. Försök prata om allt möjligt. Om till exempel skolan, vänner, intressen. Då blir det till slut ok att också prata om svårare saker, som alkohol och andra droger. Försök att inte prata om dina egna erfarenheter, lyssna i stället på din tonårings tankar.

Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig och att du ibland är orolig. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring mår man bra av att veta att ens förälder bryr sig.

Försök att inte förhöra

Börjar du fråga ut är risken att din tonåring känner sig pressad och anklagad. Då kan hen lätt börja ge luddiga svar eller till och med ljuga.

Visa att du tål höra jobbiga saker

Om helgens fest, vad som gick rätt och vad som kanske gick snett. Visa att du är redo att höra. Målet är att din tonåring känner att vad som helst går att berätta – utan att du blir arg.

Prata på tonåringens villkor

Var beredd på att lyssna och diskutera, i stället för att styra och bestämma. Och ha tålamod. Det tar tid att bygga en nära relation där man vågar prata om känsliga saker. Kanske särskilt med en tonåring. Det får ta den tid som hen behöver.

Hitta stöd hos andra föräldrar eller viktiga vuxna

Att bestämma vilka regler som ska gälla är svårt för många. Inte minst om ens tonåring säger att vännerna får göra mycket mer. Man vill ju inte att sin tonåring ska hamna utanför. Prata gärna med andra föräldrar eller viktiga vuxna i er närhet. Tillsammans kan ni bestämma vilka regler som ska gälla och peppa varandra.

Läs mer om alkohol och andra droger!

FULLKOLL.NU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tonårsparlören

Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt. För att göra det lättare finns IQ:s Tonårsparlören med tips, fakta och argument.

Tonårsparlören är handboken med fakta och tips som kan underlätta samtal om alkohol, nya kompisar, fest och annat som ofta präglar tonårstiden.

Bokens innehåll har likt tidigare uppdaterats med ny fakta tillsammans med psykologer och sakkunniga. Boken finns som:

Till tonårsparlören.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad