Kontakt

Snart skolavslutning, prata med din tonåring

Snart är det skolavslutning och det finns tonåringar som kommer att dricka alkohol, kanske för första gången. Därför riktar vi tre uppmaningar till tonårsföräldrar: langa inte, bjud inte på alkohol och framförallt: prata med dina barn.

Förebildsfaktorn

Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol. Då minskar du även riskerna för att ditt barn ska råka illa ut. Det du gör och säger har stor betydelse. Du visar att du bryr dig.

Langa inte

En undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att närmare varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. Det är betydligt vanligare att i då avstå helt från att dricka än att vända sig till en okänd langare. Vi vet också att ju senare ett barn börjar dricka alkohol, desto bättre.

Bjud inte på alkohol

Bjuder du din tonåring på alkohol hemma signalerar du att det är okej att dricka fast man inte är vuxen. Enligt IQ:s undersökning bland tonåringar så tycker dessutom åtta av tio tonåringar att det är bra att föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol.

Statistiken visar tydligt att man inte kan lära sina barn hur man dricker måttligt genom att börja bjuda hemma i en tidig ålder. Tvärom visar forskningen på direkta motsatsen – tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar och har större risk för att bli beroende senare i livet.

Prata med dina barn

Regler och förbud kan aldrig ersätta omtanke. I IQ's undersökning svarar 9 av 10 ungdomar att de tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. Nästan lika många tycker också att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring alkohol. Så föräldrar, ni har tonåringarnas stöd.

Vi gör studenten till ett kul minne tillsammans!

Kommunen tillsammans med polisen, Länsstyrelsen Gävleborg och systembolaget har sänt ut en folder med information till dig som ska ta studenten och till dig som är förälder till en student. Nedan några av de hälsningar och budskap som är med i foldern.

Studenten närmar sig med 2023
stormsteg och din skoltid börjar därmed gå mot sitt slut. Vi hoppas att du verkligen njuter av den korta tid som är kvar för innan du vet ordet av är den stora dagen här. Studentdagen är en dag som ska firas! Du kommer att skapa minnen som du bär med dig resten av livet och jag som rektor är därför mån om att din dag blir så bra som möjligt. Glöm inte bort att äta ordentligt på morgonen, det är en lång och händelserik dag du har framför dig. Se även till att informera dig om de direktiv och regler som gäller för studenten! Slutligen vill jag lämna dig med ett sista råd på vägen – ta hand om varandra och njut av dagen!
Med förhoppningar om en härlig studentdag
Johan Rasmussen
Rektor Voxgym

Snart stundar tiden som många längtat efter.
En tid som föregåtts av hårt arbete, visioner och
strävan efter att nå sina egna mål. Det är dags för er studenter att ta det första klivet ut i vuxenvärlden. Det är en speciell tid även för er föräldrar, som fortfarande behövs, men på ett annorlunda sätt än tidigare. I den här broschyren har vi samlat information om vad som händer för studenter och vad vi från kommunens och polisens sida gör i samband med studentfirandet. Vi vill att ni ska känna att vi alla tillsammans finns här för att studentfirandet ska bli tryggt och säkert men framför allt, en härlig tid. Jag önskar er alla en fin student och ett fint minne att bära med er resten av livet.
Varma hälsningar
Mattias Bergström
Tf. Kommunchef Ovanåkers kommun

Foto: Privat

Låt skolavslutningen bli ett fint minne för livet! Inte något du helst vill glömma. Såklart ska ni fira! Men det kan du göra utan alkohol. Effekten blir att du kommer orka längre, minnas dagen och må bra även dagen efter. Alkohol påverkar hela kroppen och är inget måste bara för att man vill fira. Du ska bestämma hur festen blir – inte alkoholen! Våga gå din väg och våga säga nej utan att förklara. Therese Styverts Törnberg, folkhälsosamordnare




Ditt viktiga nej!

Full koll är ett initiativ av Sveriges 21Länsstyrelser. De finns för att hjälpa och peppa föräldrar och andra viktiga vuxna att säga nej till sin tonåring när det gäller alkohol och andra droger. Läs mer och ta stöd här: www.fullkoll.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om UMO

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa, relationer, våld och kränkningar, problem på nätet, tobak alkohol och droger, om att må dåligt och om att ta hjälp. Läs mer www.umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tonårsparlören

Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt. För att göra det lättare finns IQ:s Tonårsparlören med tips, fakta och argument.

Tillsammans kan vi göra skillnad för våra ungdomar.

Tonårsparlören är handboken med fakta och tips som kan underlätta samtal om alkohol, nya kompisar, fest och annat som ofta präglar tonårstiden.

Bokens innehåll har likt tidigare uppdaterats med ny fakta tillsammans med psykologer och sakkunniga. Boken finns som:

Till tonårsparlören.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du orolig?

Om du oroar dig för att ditt barn finns det flera du kan kontakta.

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn, 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad