Tema kropp och själ för SFI-eleverna

Vi mår bra av friluftsliv, kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Tillsammans promenerade elever och lärare från SFI med vägledning av folkhälsas Therese genom bäckområdet i Edsbyn. Gruppen skogsbadade och sedan avslutades förmiddagen med korvgrillning.

Vi arbetar just nu med tema kropp och själ på SFI och vi kunde därför ha detta fina samarbete med folkhälsa Ovanåker. Eleverna fick upptäcka den fina naturen i närområdet och dessutom prova på att skogsbada. Tänk vilket lugn det kan framkalla att krama ett träd! Flera av eleverna blev inspirerade att göra detta med sina barn också. / Ann Martinsson

Friluftsliv och vardagsnära natur

Vi mår bra av friluftsliv. Kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. De flesta former av friluftsliv betyder fysisk aktivitet, som i sig har många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Men att utöva friluftsliv kan också innebära mer stillsamma enskilda möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, rekreation och återhämtning.

Skogsbad

Skogsbad handlar om att vara i naturen med öppna sinnen. Att genom syn, hörsel, smak, lukt och känsel vara mer i nuet för att komma åt hälsofördelar.

Skogsbad går alltså ut på att ta det lugnt och "bada" i sinnesintryck från skogen.

Att inte göra så mycket, utan fokusera på att vara.

Att långsamt och uppmärksamt låta dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna.


Läs mer om skogsbad och guider för nybörjare:

Friluftsfrämjandet - Skogsbad för nybörjare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nybörjarens guide till skogsbad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Senast uppdaterad