Trygghetsvandring i Alfta

Polisen åkte tillsammans med Folkhälsosamordnare och Trafiktekniker från Ovanåkers kommun och Motorburna ungdomar via fritidsgården Grottan runt i Alftaområdet för att se över om trygga och otrygga platser. SPF pensionärerna fick också vara med och tycka till om området.

"Belysningen vid gågatan utanför kyrkan bör bättras" , säger ungdomarna. SPF pensionären tycker likaså utanför matbutiken.

Vid sommarhalvåret har kommunen tidigare år tillsammans med polis och olika personer inbjudna från allmänheten cyklat runt i centrala Edsbyn för att se över om trygghet och säkerhet. Nu valde vi att göra det per bil tillsammans med Motorburen ungdom i Alftaområdet, säger Therese Styverts Törnberg Folkhälsosamordnare.

Trygghetsvandringen är alltså en grupp människor som promenerar, cyklar eller åker bil tillsammans, för att se över olika områden och avgöra var det finns risker för otrygghet i miljön. Tack vare detta ges möjlighet att gemensamt resonera om området, och lyfta både för- och nackdelar.

Trafik och trygghet

Trafiksäkerhet och trygghet är två begrepp som ofta används tillsammans. De är nära sammankopplade eftersom trygghet kan beskrivas som den upplevda känslan av säkerhet. Tryggheten kan alltså öka genom att den faktiska trafiksäkerheten förbättras. Men den kan också öka genom att känslan av säkerhet ökar.

Läs mer om trafiksäkerhet, trafik och gator i Ovanåker:

Trafik och trygghet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Unga har rätt att få kunskap om sina möjligheter och rättigheter till delaktighet och inflytande i den kommun de bor i. Det är också självklart att beslut blir bättre om de som berörs av besluten blir lyssnade på och får uttrycka sin åsikt i frågan.

Läs mer om ungas delaktighet och inflytande i Ovanåkers kommun:

Ungas delaktighet och inflytande

Tipsa polisen

Om det är en akut situation, ring 112.

Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14.

Om du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott kan du tipsa Polisen: Tipsa polisen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad