Alazar Yosief

Alazar

1. Berätta om dig? Vem är du?

Mitt namn är Alazar Yosief och är 36 år gammal. Jag är gift och har två barn. Jag kommer från Eritrea, där studerade jag på gymnasiet och jobbade på ett familjeföretag som snickare. På företaget tillverkade vi och fixade möbler. Efter det bodde jag i Italien i Milano i 14 år. I Italien jobbade jag inom olika jobb som snöröjare, hjullastare där körde jag traktor för att skotta snön, lagerarbetare på DHL och som Bussförare.

Mars 2020 kom jag till Sverige. Innan jag började på SFI i juni 2020 så blev jag placerad genom arbetsförmedlingen hos AME Ovanåkers kommun där jag fick träffa härliga handledare som hjälpt mig med allt. De har bland annat hjälpt mig med svenska språket, samhällsorientering, svenska arbetsmarknaden och med mitt jobbsök. Efter sex månader i november 2020 fick jag plats på SFI och nu studerar jag kurs D på SFI.

AME:s jobbcoach har hjälpt mig att få en praktik på Alfta Kvalitetslego AB. Efter två månaders praktik fick jag en anställning hos de och nu jobbar jag på ett företag där jag trivs oerhört bra och har jättebra arbetskamrater.

2. vad som har förändrats i ditt liv sedan du började jobba?

Det känns väldigt tryggt ekonomiskt nu. Jag fokuserar mycket mera på svenska språket nu.

Att vara på jobbet hjälper mig också mycket med språket eftersom jag nu har möjlighet att prata mer svenska med mina kollegor.

3. Vad är dina planer för framtiden?

Jag planerar att utbilda mig mer för att utvecklas och blir bättre. Jag planerar också att köpa ett hus för jag vill bo kvar i Ovanåkers kommun och få en stabil grund här.

4.Vad tycker du om Ovanåkers kommun?

Jag tycker att det är en bra kommun och jag trivs här. Jag skulle vilja ha fler industrier här så att fler kan få jobb. Det är viktigt att alla trivs bra här också.

5. Vad gör du på fritiden

Jag tycker om att umgås med mina barn och att promenera i skogen. Ibland går jag med mina barn på bio och tittar på någon film. Jag tittar också på dokumentära program på p3.

Senast uppdaterad