Mengis

Mengis

1. Berätta om dig? Vem är du?

Mitt namn är Mengis. jag är 40 år gammal. Jag är gift och har två barn men min fru och mina barn är kvar i Eritrea. Jag kommer från Eritrea och har bott i Sverige sedan 2015. Nu bor jag i Alfta i Ovanåker kommun.
I mitt hemland läste jag klart gymnasiet. Sen utbildade jag mig som snickare i ett år. Därefter jobbade jag som snickare i två år.
När jag kom till Sverige började jag studera och klarade SFI. Efter det började jag studera svenska som andraspråk och samtidigt så utbildade jag mig och praktiserade inom träindustri i ett år och sex månader. Efter utbildningen fick jag en anställning på Lindblom Snickeri i Alfta och jobbade där i två månader och sen blev jag uppsagd på grund av brist på arbete.

2. Hur hittade du ditt nuvarande jobb?

Det var augusti 2020 och jag var inskriven på LX projektet genom arbetsmarknadsenheten. Där lärde jag mig mycket och sökte olika företag. Under tiden berättade AME Ovanåker kommun jobbcoacher Kent Jonssonoch Ann Olsson för mig att min tidigare arbetsplats Lindblom snickeri behövde en person. De hjälpte mig att komma in där igen. Det var faktiskt en bra chans då jag kände många där sedan tidigare De är trevliga arbetskollegor och jag har en trevlig arbetsledare. De lär och hjälper mig mycket och jag fortsätter utvecklas inom träindustrin och får fortsätta utveckla språket.

3. vad som har förändrats i ditt liv sedan du började jobba?

Det har förändrats väldigt mycket. Att få en tillsvidareanställning var viktigt för mig för då kan jag ansöka om att få hit min fru och mitt barn som jag inte har träffat på 6 år. Vi har bara haft digital kontakt under de här åren.
Nu kan jag äntligen hämta min fru och mina barn hit då kan jag försörja mig själv och försörja dem. Att detta problem är löst gjorde att jag äntligen kan andas Nu känns det mycket bättre och den stress jag haft när jag inte fått träffa min familj är på väg att släppa. Dessutom så var det mitt drömyrke att jobba inom träindustri.

4. Vad är dina planer för framtiden?

Jag planerar att köpa ett hus och vill bo kvar här i kommunen. Det känns lugnt och tryggt här och jag ser fram mot att få se mina barn växa upp här. Det finns flera stora och små företag här, då finns det en bra chans att få jobb här.

5. Vad gör du på fritiden

På min fritid umgås jag med mina vänner och jag tycker om att bada och att spela fotboll och Vollyboll.

Senast uppdaterad