Mohammad Ossi

MohammadOssiStor

1. Berätta om dig? Vem är du?

Mitt namn är Mohammad Ossi. Jag är 29 år gammal. Från Syrien kommer jag. Jag kom till Sverige i augusti 2017.

I mitt hemland studerade jag på universitetet men jag fick inte chans att fortsätta på grund av kriget. Jag började studera på SFI i december 2018 här i Edsbyn sen fick jag ett nystartsjobb genom AME i april 2019. Inom jobbet fick jag fortsätta på SFI och jobba på verkstan.

På jobbet fanns det stora möjligheter som hjälpte mig med språkinlärningen samtidigt med trevliga lärare på SFI och en kompis som lärde mig att köra bilen och diskuterar på Svenska om olika saker. Jag fick sluta SFI i sista av oktober 2019 och SAS 1-4 på GRUNDVUX i januari 2020.

2. Hur hittade du ditt nuvarande jobb?

När jag började studera svenska på Komvux, fick jag en chans att göra praktik hos Svenska Fönster med hjälp av AME Ovanåkers kommun. Nu har jag tillsvidareanställning och är mycket stolt över det.

3. vad som har förändrats i ditt liv sedan du började jobba?

Jag var alltid positiv, flexibel och intresserad att lära mig allt som kan hjälpa mig där på jobbet. Jag kämpade varje dag för att lära mig nya saker. Efter praktiken fick jag en visstidsanställning, och sen efter nio månader så fick jag tillsvidareanställning. Plötsligt öppnades nya möjligheter och jag fick nya rutiner.

4. Vad är dina planer för framtiden?

Man tänker på att göra många saker i framtiden men först och främst hjälpa min familj i hemlandet speciellt det är kriget och ekonomisk kris.

Min dröm är att köpa ett hus och bor där med min fru.

5.Vad tycker du om Ovanåkers kommun?

Jag trivs jättebra här i Ovanåkers kommun speciellt där jag ser att kommunen kämpar för att ge chans till alla och hjälper invånarna att hitta jobb eller fortsätta studera. Och jag tycker att största ansvar ligger på individen så man måste vara engagerad och aktiv.

6. Vad gör du på fritiden

Alltså det beror på vädret. Om det är fint väder brukar jag umgås med vänner och tar lugnt promenad. Men när det är dåligt väder tittar jag på Svenska programmen.

Sist men inte minst vill jag tacka mig själv, alla arbetskollegor och chefer som jag hade jobbat och jobbar nu med och trevliga människor i Ovanåkers kommun.

Senast uppdaterad