Edsbyföretaget öppnade dörren – fick en ny medarbetare

VÄGEN TILL ETT JOBB. När Kim Östningsgård var på ett studiebesök hos NorCoat Nord kände han ”här vill jag jobba”.

Platschefen Mats Mårtens såg direkt att den 27-årige killen hade ett nyfiket intresse för företaget. Numera jobbar Kim Östningsgård på Edsbyföretaget och trivs utmärkt. Men vi tar historien från början.

NorCoat Nord tar då och då emot studiebesök från arbetsmarknadsprojektet Kompetens & Resurs. Den här gången visade det sig komma att bli ett extra gynnsamt möte. Företaget, som vidareförädlar papper, står inför en expansiv fas och ska bygga om en maskin. På sikt kommer det behövas fler personal till företaget som ligger efter Öjungsvägen i Edsbyn.

– Jag brukar göra tid för studiebesök. Vi har funnits i Edsbyn i många år men det är inte många som har koll på vad vi gör, berättar platschef Mats Mårtens.

Mats Mårtens tycker att studiebesöken fyller flera syften. Dels får han chansen att visa vad företaget gör, men det ger också honom en chans att få en första kontakt med arbetssökande.

Så blev det just vid det här studiebesöket. Bland gruppen var det en kille som visade ett genuint intresse:

– Jag såg direkt att en kille var väldigt intresserad. Han stack ut ur gruppen och ställde bra frågor, säger Mats Mårtens.

Killen är Kim Östningsgård och redan samma eftermiddag skickade han in CV och författade ett personligt brev till NorCoat Nord och beskrev varför han ville jobba där och vad han kunde tillföra företaget.

I samma veva drabbades kommunen av ett kabelbrott och Kim Östningsgård blev osäker om hans ansökan kommit fram. För att ta det säkra före det osäkra skrev han ut alla ansökningspapper och åkte till Mats Mårtens och överlämnade dem personligen.

– Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, sägs det. Kim stack ut, han är ett guldkorn som visade ett stort engagemang. Vi kallade såklart honom till en intervju, berättar Mats Mårtens.

NorCoat Nord och Arbetsförmedlingen kom överrens med Kim om att inleda med praktik på företaget. Kim tyckte det var en bra idé. Det var ett sätt att få in en fot och samtidigt lära sig de olika maskinerna utan att känna prestationskrav. Företaget tyckte också det var bra för att få en chans att känna sig för hur Kim skulle fungera i arbetsgruppen.

Där och då tog Kent Jonsson, jobbguide på Kompetens & Resurs, över det administrativa arbetet mellan företaget och Arbetsförmedlingen. Dessutom åkte Kent till NorCoat Nord en gång i veckan för att se hur Kim trivdes och hur allting fungerade.

– Kim utvecklades snabbt. Till början var han blyg, men sedan tog han för sig mer och mer. Nu känns det som att han har jobbat här i flera år. Jag är så nöjd med honom, säger Mats Mårtens.

Allting förflöt fint och företaget valde avsluta praktiken och erbjuda Kim en anställning. Till en början har han sex månaders provanställning.

– Kent har varit till stor nytta för både Kim och mig. Det har varit skönt med en länk som stöttat oss hela vägen. Många som börjat jobba här har inlett arbetet med en praktik. Det var verkligen smidigt att ha med Kent i rekryteringsprocessen, säger Mats Mårtens.

I april har Mats Mårtens jobbat som platschef på företaget i 37 år. Till en början hette företaget Edsbyns Tryckeri och var kanske mest känd för alla bingobongar som trycktes. Sedan 1995 heter företaget NorCoat Nord och de bestryker och belägger papper. 90 procent av kunderna finns i Europa.

Senast uppdaterad