Stopp ett tag, Kent Jonsson

Vi har ställt några frågor till vår jobbguide Kent Jonsson. Vad gör han och vad är det som drivier honom?

Du är överallt hela tiden, vad är det som driver dig?

– Jag vill att alla ska komma ut i arbete. Att få en praktikplats är en bra intro till arbetslivet. Jag har själv den erfarenheten då jag som tonåring fick vara på olika praktikplatser. Några månader var jag hos en bonde, sen blev det några månader på Edmarks fiskeavdelning. I höstas började jag som jobbguide på Kompetens & Resurs efter att ha jobbat på Ovanåkers kommuns Dagcenterverksamhet i 24 år.

Vad gör du som jobbguide?

– Jag träffar många företagare och får en bild över vad de har för personalbehov. Sedan kollar jag bland Kompetens & Resurs deltagare om det finns någon som passar. Praktiken sker via Arbetsförmedlingen och jag är länken mellan dem och företaget. För mig är det viktigt att rätt person kommer till rätt företag. Blir det en bra matchning kan personen bli aktuell för anställning eller kanske vidareutbildning för att sedan kunna jobba. Jag ser mitt jobb som att jag förenklar för företagen och att jag stöttar arbetssökande för att få in en fot i arbetslivet.

Hur vet du att praktikanten fungerar?

– På Kompetens & Resurs träffar vi deltagarna och förbereder dem så mycket som möjligt inför ett jobb. Vi pratar om varför det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifter, passa tider och andra saker. På Alfta industricenter har vi en verkstadslokal där många får provjobba. Jag skickar bara ut praktikanter som vi tycker är redo. Men blir det fel så vill vi veta det och rätta till. För mig är det viktigt med återkopplingen, både företaget och praktikanten ska trivas tillsammans.

Kan alla företag ta emot praktikanter?

– Ja, det kan man. Många tror att det bara är stora företag som kan ta emot praktikanter. Men det är en myt jag vill ändra på.

Din telefon ringer hela tiden och du vill räcka till för alla. Är du någonsin ledig?

– Jo, (skratt). Jag älskar att fiska och åker gärna till Norge och fiskar lax. Men äter dem, det gör jag inte. Sen är jag handbollstränare för Edsbyns D-flickor och är mycket med mina två barn och sambo.

Senast uppdaterad